Blaženka Grahovac: Molekularna dijagnostika

Blaženka Grahovac: Molekularna dijagnostika

Dobitnica Nagrade za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci ove godine je dr. Blaženka Grahovac s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Medicinska biokemija bio je smjer koji je davno odabrala, a molekularna dijagnostika područje u kojem uživa cijeli radni vijek.

U portret-razgovoru, radijskih petnaest minuta samo prolete. Sreća je da ih po emitiranju možete ponovno preslušavati, a za temeljnu informaciju čitajte obrazloženje za Nagradu: 

ŽIVOTNO DJELO

Prof. dr. sc. Blaženka Grahovac, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci 

Blaženka Grahovac diplomirala je 1974. na Farmaceutsko - biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Medicinska biokemija, a na istom je fakultetu magistrirala 1981. godine. Stažirala je u Kliničkoj bolnici Merkur, dok je specijalizaciju iz medicinske biokemije obavila u Kliničko bolničkom centru Zagreb (1985.). U razdoblju 1982. - 1989. dobitnica je bila voditeljica dijagnostičkog laboratorija Doma zdravlja Novi Zagreb. Doktorsku disertaciju obranila je 1989. Od 1990. - 1992. godine u okviru postdoktorskog usavršavanja boravi na Max-Planck Institutu u Tübingenu, gdje je i kasnije boravila u nekoliko kraćih navrata.U razdoblju 1995. - 1996. glavna je istraživačica na projektu II-080.96-Kroatien/22, kojeg je financiralo nadležno ministarstvo pokrajine Baden-Württemberg, Stuttgart. Godine 1994. izabrana je za znanstvenu suradnicu Sveučilišta u Zagrebu, a od 1996. - 2002. voditeljica je Odjela za molekularnu imunogenetiku Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Zagrebu. Za naslovnu docenticu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izabrana je 1. veljače 2002. godine. Na radnom mjestu docentice na Katedri za opću patologiju i patološku anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci radi od 2003. godine. Od početka 2006. god. suradnica je Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog bolničkog centra Rijeka za potrebe molekularne dijagnostike. U znanstveno - nastavno zvanje redovite profesorice izabrana je 1. veljače 2011., a u isto vrijeme obnaša i dužnost voditeljice Laboratorija za molekularnu patologiju i molekularnu dijagnostiku.

Tijekom svog znanstvenog rada, prof. dr. sc. Grahovac objavila je 57 radova u značajnim časopisima u vodećim bazama (Current Contents), s ukupnom citiranošću više od 1000 puta. Uz navedeno, objavila je velik broj stručnih radova, te održala niz izlaganja i izvješća na domaćim i međunarodnim kongresima. Organizirala je zapažene simpozije i tečajeve trajne edukacije iz područja molekularne dijagnostike. Vodila je dva znanstvena projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, bila suradnica na dva i voditeljica na tri međunarodna projekta. Članica je više domaćih i dva međunarodna strukovna društva.

Uz pomoć svojih međunarodnih kontakata i donacija (Max-Planck Institut u Tübingenu, Njemačka) prikupila je sredstva za osnivanje Laboratorija za molekularnu dijagnostiku u Rijeci. U proteklih 12 godina rada, uz pomoć brojnih suradnika, te vodstvo prof. dr. sc. Grahovac ovaj je laboratorij postao vodeći u Hrvatskoj, te danas primjenjuje metode sekvenciranja nove generacije (dijagnostička tehnologija personalizirane medicine za potrebe ciljane, molekularno usmjerene terapije u liječenju malignih bolesti). Tijekom posljednje dvije godine prof. dr. sc. Grahovac obnašala je funkciju vršiteljice dužnosti pročelnice Katedre za sudsku medicinu, paralelno nastavljajući svoj rad na uvođenju DNK metode za potrebe identifikacije i osnivanju Laboratorija za toksikologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Posebno zapažene rezultate prof. dr. sc. Grahovac ostvarila je u unapređenju teorijske i praktične nastave na kolegiju sudske medicine.  

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 27.09.2020. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 04.10.2020. 19:30 - 19:45

Poslušajte

Karantena za perisku ?
Nedjelja, 20.09.2020 19:35

Što ima novo u Zakladi SuRi
Nedjelja, 13.09.2020 19:35