Bojan Čukić : Profesori moraju mjenjati pedagoški pristup

Bojan Čukić : Profesori moraju mjenjati pedagoški pristup

Živimo u dinamičnom svijetu promjena. I moramo se prilagođavati. Na tribini Universitasa na riječkom Festivalu znanosti je gost predavač Bojan Čukić govorio o tome kako i zašto profesori moraju mijenjati pedagoški pristup.

Sveučilište u Rijeci slavi online svoje dane i s dobrim planovima zagledani su u budućnost. I mi ćemo o budućnosti, ali ćemo se vratiti korak natrag u vremenu, u program Festivala znanosti koji je također bio online.

Možda ste propustili jednu važnu temu, misleći da će još jednom biti riječi o tome da studenti na ispitima ne smiju prepisivati, a da se za citirane navode trebaju navoditi izvori... Da, bilo je riječi i o tome, ali je rečeno i nešto važno o tome kako treba izaći iz zone konfora, rekalibrirati načine na koje obrazujemo mlade ljude. O tome kako sveučilišni profesori moraju mijenjati - pedagoški pristup.

Razgovor je inicirala Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, a naslov tribine bio je "Je li kultura znanosti dio obrazovanja?"

Govorio je Čukić o inkluzivnosti, pravu svih na obrazovanje. Komentirao je činjenicu da znanstvenici na sveučilištima postaju profesori, a da ih tome nitko nije poučavao. Te o tome da živimo u svijetu u kojem ljudi mijenjaju zanimanja više od šest puta u životu, ali ne na način da napreduju u hijerarhijskoj ljestvici, nego doista mijenjaju poslove za koje im trebaju svaki put nove vještine i znanja. 

Gost tribine bio je Bojan Čukić, odnedavno počasni profesor riječkog sveučilišta, a iz bogate biografije izdvajamo najnovije, dakle, Čukić je profesor i prodekan na Fakultetu za računarstvo i informatiku Sveučilišta Sjeverne Karoline u Charlotteu, Sjedinjene države, zadužen za inovaciju kurikula i visokoškolske nastave, ali i provođenje jednakosti i prosperiteta svih studenata. 

Profesor Čukić je podsjetio da u vremenu u kojem živimo, vremenu sukoba kulture znanja i kulture neznanja, treba razmišljati o ulozi sveučilišta u tome, a uloga mora biti velika jer se na sveučilištima stječe znanje. 

Podsjetili smo se da je znanstvena zajednica subkulturna zajednica koja je, iako obilježena nacionalnim, ipak nadnacionalna. Zajedničke karakteristike su: rigorozno propitivanje, poštenje i objektivnost, kultura citiranja. I to vrijedi bez obzira na razlike u područjima istraživanja. 

Odgovarao je gost i na pitanja, pa, osim u emisiji Akademskih kvarat ure, zanimljive, intrigantne primjere možete poslušati u integralnoj snimci tribine, koja je još uvijek dostupna za preslušavanje na internetskim stranicama Festivala znanosti. Između ostaloga, više o tome kako na Sveučilištu Sjeverne Karoline rade na različitim aspektima inkluzivnosti. 

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 26.09.2021. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 03.10.2021. 19:30 - 19:45

Poslušajte

Riječka imunološka škola
Nedjelja, 19.09.2021 19:35

Životno djelo Ingeborg Fülepp
Nedjelja, 27.06.2021 19:35