Da se mene pita: Ograda na rivi ili u glavi?

Da se mene pita: Ograda na rivi ili u glavi?

(foto:Josip Krmpotić/RR)

Navodno su Riječani jako tolerantni. Jesu li tolerantni i kada je riječ o stvarima koje ih ljute? Ili samo sporo reagiraju, odnosno očekuju da umjesto njih reagira netko drugi? Društvene mreže prepune su bijesa i verbalnih prosvjeda zbog nedavno postavljene ograde na riječkoj Rivi, ali na prosvjednom okupljanju protiv te ograde, okupila se tek nekolicina.

Bez obzira na najave na društvenim mrežama, na mirni prosvjedni skup, tijekom kojeg su  građani po ogradi u znak prosvjeda mogli  povješati neke  ružne stvari, prazne konzerve   ili stare krpe, kako bi poručili što misle o kavezu na Rivi - u akciji su sudjelovali tek malobrojni.

Za neupućene, podsjećamo:  Lučka uprava je nedavno dio Rive, uz koje su vezane jedrilice i neki luksuzni brodovi ogradila  s dva  metra visokom ogradom od inoxa. Reagirala je riječka Akcija mladih pa su  onda iz Lučke uprave poručili da je ograda postavljena zato da ne bi neki automobil pao i uletio na privezane brodice. Onda je i riječki gradonačelnik tražio da se ograda ukloni iako grad nad tim dijelom nema nadležnost. Postoje i drugi načini uređivanja priveza, primjerice poput onog ispred Boonkera. Čemu ovakva  ograda? Iako vrata ograde nisu zaključana, mogućnost ulaza postoji kao i ona da se jednom i zaključa , a slika je  mnogima - baš ružna.

Nakon toga su iz Radničke fronte postavili pitanje na što je potrošeno više od 800 tisuća kuna (zajedno s PDV-om)  jer je po njima toliko koštala ograda. Zvučalo je (pre) strašno jer ako nazovete bilo koju riječku tvrtku koja  dobavlja i postavlja takve ograde možete doznati metar ograde od inoksa s razmakom šipki  od 10 cm, visine dva metra, košta s  postavom oko 2 tisuće kuna! Dvije, a  ne  10! Onda su se opet oglasili iz Lučke uprave , ovaj put priopćenjem u kojem nije bilo riječi o tvrtkama koje su izvodile posao, ali s podacima da cifra nije više  od 800 tisuća kuna s PDV- om koliko je izrečeno na konferenciji za novinare , samo  za „gelender“ od inoksa nego malo manje od 700 tisuća kuna, BEZ PDV-a pa zvuči ljepše , a još je ljepše da je u toj cifri sadržana i postava ormarića za opskrbu brodova strujom i vodom, kamene vaze, lanci i još neki radovi, te da je oprema montažna, odnosno da nema trajni karakter.

Pretpostavka je da se više nitko neće baviti cijenom ni izvođačima već samo estetikom. Srećom je – kažu - ograda demontažna pa mnogi pitaju hoće li je možda ipak ukloniti jer svi znamo da će se inače  dugo najavljivani spektakl otvorenja Europske prijestolnice kulture  morati održati  biti baš ispred tog  novog  inox-kaveza.

Mislite li i vi da je dva metra ograde na rivi ružno i nepotrebno ili mislite da je sigurnost brodova najvažnija? Tko je u pravu građani koji e bune ili Lučka uprava. Ako mislite da je ružno kako to da niste 8 Ili možda baš vi jeste?) sudjelovali ni u kakvoj građanskoj inicijativi. Kakvi smo mi to u Rijeci? Sjetite se Zagrepčana i okupljanja kad su  im počupali kamelije ili zbog garaže na  Cvjetnom trgu. Volimo se uspoređivati pa i pomalo postavljati natjecateljski u odnosu na metropolu, ali ne  i uspoređivati  mentalne sklopove. Kako reagiraju Riječani kad su ozbiljno zabrinuti za neki dio svoga grada? Zovu radio, raspravljaju na kavama i po društvenim mrežama. Tko prosvjeduje i kada?  Čija je zapravo Riva?Sjećate li se koliko je godina trebalo da opet smijemo na Mololongo? Možda vas nije briga što je pogled s riječke rive na dobrom dijelu dobio  rešetke? Jesu li građani kažnjeni? Je li to tek početak?

 

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 01.10.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 08.10.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte