Da se mene pita: Participativno budžetiranje

Da se mene pita: Participativno budžetiranje

(foto: Goran Jakus/PIXSELL)

Trebaju li građani odlučivati na što će se i koliko potrošiti proračunskoga novca? Kako izbjeći partikularne interese? Znate li što je to ‘participativno budžetiranje’? Ako znate, voljeli bismo čuti vaše mišljenje o tome. Za one koji ne znaju , više ćemo reći u emisiji 'Da se mene pita'.

Jedan od najvažniji elementa politike je odrediti na što će se utrošiti javni novac. Participativno budžetiranje ili izrada participativnog proračuna je sredstvo izravne demokracije koja građanima omogućuje  da utječu ili donose odluke o javnim proračunima na državnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini.

Stanovnici Porto Alegra u Brazilu to prakticiraju još od 1989. Zajednički raspravljaju  o problemima i prioritetima nakon čega izrađuju prijedlog  za 20 posto javnog proračuna. Slične su  se ideje i projekti tijekom proteklih dvadeset godina prošitirile svijetom, a zahvaljujući Gongovom projektu što se financira iz EU fondova, ove godine i građani Pazina uče kako kreativno i proračunato raspodijeliti gradski proračun.U Poljskoj projekt nije donio željene rezultate. Stanovnici Grottamarrea u Italiji model su proširili i na druge segmente, nakon što je participriranje u donošenju proračuna značajno utjecalo na smanjenje korupcije.

Kad je u Rijeci pokretanuta edukativne igre Proračun(ajme), bazirana na stvarnom proračunu Grada Rijeke za 2011. do kraja godine više od 5 tisuća ljudi  započelo je  igrati proračunsku igru, a do kraja ju je  odigralo 1245 igrača. Kod formiranja proračuna za 2012. godinu gradonačelnik Obersnel uzeo je u obzir i statistiku igranja u prethodnoj godini  te ono što su najviše tražili igrači. Kako bi bilo da sudjeluju svi građani?

Zagovornici  smatraju da je participativno budžetiranje odličan alat za jačanje civilnog društva, suzbijanje korupcije te modernizaciju javnih službi. Negativna iskustva govore da participativno budžetiranje ipak nije doprinijelo uspostavljanju novih vrijednosti u društvu te da je, kod sudionika  ipak ostavilo prilično negativan dojam. Je li  bila riječ o nerealnim očekivanja i manjku političke volje za stvarne promjene? Ili odlučivanje o novcu iz javnog proračuna zvuči kao puno veći izazov od nekih drugih tema kojima se bavi javnost? Upravljanje javnim financijama istodobno može biti kreativno, proračunato i pravedno. Kako pri tom spriječiti nejednakosti i sitne interese ? Može li  participativno budžetiranje  umanjiti nezadovoljstvo građana zbog načina na koji se raspodjeljuje novac u ionako nedostatnim proračunima? Može li  donijeti korist građanima? Može li utjecati na smanjenje korupcije? Ili je to samo svojevrsna pripomoć političarima da uberu manje kritike zbog loših financijskih odluka?

Monogi su mišljenja da model participativnog budžetiranja može biti uglavnom edukativnog karaktera ali ne i više od toga. Osobnim sudjelovanjem građani shvaćaju da novca ne može biti za sve ali zapravo stvarnih promjena i smanjenja korupcije nema, tvrde neki koji ne vide efekte ovakvog modela. Bi li djeca u školama, na primjeru svoje razredne zajednice, trebala učiti o tome kako se proračun puni, kako ga napraviti te na što se taj novac može trošiti. Je li za odrasle prekasno?

Pitamo vas i očekujemo izravna javljanja na broj telefona  210 777, a na Facebooku možete ostaviti komentare koji će ući u emisiju ako ih napišete najkasnije sat vremna prije početka emsiije.

 

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 14.11.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 21.11.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Štrajk u školama
Četvrtak, 07.11.2019 13:15

Da se mene pita: U sjeni crvene putovnice
Četvrtak, 31.10.2019 13:15

Da se mene pita: Klima li se klima?
Četvrtak, 24.10.2019 13:15

Da se mene pita: NE je uvijek NE!
Četvrtak, 17.10.2019 13:15