Da se mene pita: Štrajk u školama

Da se mene pita: Štrajk u školama

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Dvadeseti je dan štrajka u školama. Jučer je oko 2 tisuće članova sindikata obrazovanja na Markovu trgu Vladi poručilo: ne odustajemo od zahtjeva za povećanje koeficijenata. Iz Vlade odgovaraju da se trude naći rješenje i da štrajk više nema smisla. Nazire li se dogovor i povratak u učionice?

"Ponudit ćemo povećanje plaća od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, po tri vala od dva posto. Svim državnim službenicima. Da bismo to mogli osigurati, predložit ćemo odgađanje smanjenja stope PDV-a za jedan postotni bod, što je bilo planirano od 1. siječnja, jer moramo naći sredstva za to. Svjesni smo da su koeficijenti u državnim i javnim službama nerealni, no i to želimo riješiti", rekao je premijer Andrej Plenković 16. listopada, no ovakva ponuda Vlade nije dobro prošla kod sindikata obrazovanja.

Nisu bili zadovoljni premijerovom ponudom o rastu osnovice plaća javnih i državnih službenika za 6,12 posto iduće godine pa se štrajk u školama nastavio. Sindikati u školstvu inzistiraju na povećanju koeficijenta, a ne osnovice.
Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi", istaknuo je sindikalist Branimir Mihalinec, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo.

Ministar Aladrović početkom tjedna naglasio je da će plaće u prosvjeti i ostalim javnim službama porasti kroz dizanje osnovice za 6,12 posto, po principu 2+2+2, i to početkom, sredinom i krajem sljedeće godine. Ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto. Kazao je da s ponudom od dodatnih dva posto u slučaju da se uredba ne donese, govore o osam posto povećanju plaća. „Smatramo da je korektna i fer ponuda u ovom ", dodao je ministar. Očekuju i od druge strane da bude spremna na kompromis.

U međuvremenu, prosvjetari su i pjevali premijeru, i pisali o svojim iskustvima, govorilo se puno o tome koliko učitelji i nastavnici zarađuju, pokrenula se priča o istinitosti dostupnih podataka o prosječnoj plaći nastavnika, a ministar financija Zdarvko Marić na pitanje hoće li se narušiti državni proračun ukoliko se izađe u susret zahtjevima sindikata, ponovio kako javne financije moramo gledati u cjelini. „Na početku godine povećali smo osnovicu plaće za tri posto, i dodatnih dva posto koji su stupili na snagu 1. rujna. Tih dodatnih dva posto nije bilo osigurano u proračunu, ali ćemo uštedama na različitim stavkama tijekom godine osigurati ta sredstva", napomenuo je. Premijer je rekao da je Vlada spremna riješiti i pitanje koeficijenata, no tek nakon detaljne stručne analize, za koju će Vlada, kako je najavljeno, angažirati strane konzultante.

Ministar rada Josip Aladrović sinoć je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno ponovo potvrdio da komuniciraju o 6,12% povećanju u 2020. za sve javne i državne službenike. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja smatra da ako dođe do ugrožavanja školske godine, nije kriv sindikat već Vlada. Rekla je da Vlada svojim postupcima još više demotivira profesore i odgovorna je što nisu uvaženi zahtjevi zaposlenih u sustavu obrazovanja - dok Vlada ne ponudi odgovarajuće rješenje, štrajk će trajati.

Iz ovoga proizlazi da dogovor nije na vidiku, iako je u utorak nakon pregovora šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao da Vlada, Sindikat učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih. „Pretpostavljamo da ćemo u ponedjeljak imati konačno pokušaj rješenja koji će se dati zaposlenima na referendum i na usvajanje. Štrajk će biti gotov onda kad postignemo rezultate“, rekao je Mihalinec.

O tome kako će učenici nadoknaditi propuštenu nastavu, govorila je ministrica Blaženka Divjak. Zakonom propisana četiri koraka kako nadoknaditi nastavu su: angažiranje svih nenastavnih dana, angažiranje subota tamo gdje je moguće, skraćivanje praznika i, u krajnjem slučaju, produžetak školske godine.

Štrajk se, dakle, očito nastavlja, a odaziv ne jenjava – primjerice, 18. dana štrajka, u utorak, se u Primorsko-goranskoj županiji odazvalo 86 posto zaposlenih u srednjim, odnosno 95 posto u osnovnim školama. Čini se da su prosvjetari odlučili ići do kraja – i zato vas pitamo, podržavate li njihove zahtjeve, odnosno podržavate li štrajk u školama?

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.08.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 20.08.2020. 13:15 - 13:45