Da se mene pita: Turizam 365

Da se mene pita: Turizam 365

(foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Naše susjedne zemlje, poput Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, pa i Crne Gore te Srbije, razvijaju cjelogodišnji turizam. Čudi li vas što se u Hrvatskoj još uvijek veći dio turističkih aktivnosti odvija tek tijekom četiri - pet mjeseci, odnosno od Uskrsa ili 1.svbnja do početka listopada?

S nedavno održane Konferencije o cjelogodišnjem razvoju turizma poslana je poruka da sehrvatski turizam može i mora odvijatitijekom cijele godine, jer je to važno za sam turizam teza održivost sveukupnog gospodarstva. Već odavno mantramo kako turistička ponuda nisu samo sunce i more odnosno da turizam ne smije ovisiti o godišnjim dobima odnosno lijepom i toplom vremenu, ači nas demantira praksa .Je li konačno došlo vrijeme da ozbiljno govorimo o turističkoj godini, a ne o turističkoj sezoni odnosno pred i posezoni?

Veći dio hotela, kampova i drugih smještajnih kapaciteta je veći dio godine godine prazan. Ove je godine iznimno topla jesen , ljudi se još kupaju u moru no, ne samo smještajni, nego i ugostiteljski kapaciteti pomalo zatvaraju svoja vrata pa velika područja u priobalju počinju izgledati otužno unatoč suncu i visokim temperaturama i gotovo ljetnom vremenu. Navodno jačamo i razvijamo ponudu zdravstvenog, kulturnog, poslovnog, gastro, seoskog, sportskog i drugih selektivnih oblika turizma, a pri tom reduciramo smještajne kapacitete. Ima li u jesen i zimu malo turista samo zato što su niže temperature ili zato što nam turistička mjesta izgledaju poput naselja duhova u kojima se onda do početka karnevala ne događa baš ništa, pa onda nakon karnevala opet ništa? Čak i hoteli s bazenima prestanu s radom! Privatni iznajmljivači ,za koje se svi zaklinju da su unaprijedili i izvukli turističku sezonu, kažu da jedva čekaju da se malo odmore. Treba li odmor trajati 6 ili više mjeseci?

Predsezona je donijela porast prihoda , kao što će i posezona, no to još uvije nije dovoljno da možemo govoriti o turističkoj godini već i dalje imamo turističku sezonu. Tek je nekoliko odredišta u Hrvatskoj koja se mogu pohvaliti da imaju cjelogodišnji turizam. Najrazvijeniji je nautički turizam, a od gradova je prvi Zagreb, pa Dubrovnik, slijede ih Plitvička jezera, Opatija i Poreč, a u novije vrijeme Split, Zadar, Brač, Umag, Tučepi i Šibenik.

Hrvatsko gospodarstvo ovisi o turizmu. Doprinos turizma u BDP-u iznosi od 17 do 20 % i jedan je od najvećih u svijetu. Znači li to da bi država trebala motivirati turističke radnike da razvijaju cjelogodišnji turizam? Što bi to trebalo biti? Kakva stimulacija? Visok udjel prihoda od turizma u BDPu je i potencijalna opasnost od raznih poremećaja na tržištu. Svi se sjećamo što se bilo dogodilo devedesetih, kad su samo najodvažniji dolazili na odmor u Hrvatsku

Bi li pomoglo da država turizam više oslobodi od velikih poreza i drugih tereta, a da se odluke o nekim novim davanjima donose u suradnji s poslodavcima? Ima li uopće prostora za razvoj cjelogodišnjeg turizma sa selektivnim oblicima ponude za ciljane publiku? Ima li rješenja i za nedostatak radne snage?

Kažu mnogi da Hrvatska nema dovoljno hotela jer oni u ukupnom smještaju čine tek 12-13 posto, a da istodobno pretjerano buja privatni smještaj. Ne govore o tome da su hoteli također u privatnim rukama te da mnogi u jesen do proljeća gostima zatvaraju vrata. Što je s cjelogodišnjim avionskim ili o brodskim linijama?Treba li nam stvarno cjelogodnji turizam? Ako ne treba - zašto ne treba? Ako treba, što učiniti da ga potaknemo?

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Turizam 365

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.12.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 27.12.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte