Movember: karcinomi prostate i testisa gotovo su posve izlječivi otkriju li se na vrijeme

Movember: karcinomi prostate i testisa gotovo su posve izlječivi otkriju li se na vrijeme

Foto: D. Djurin / Pixabay

Moustache, odnosno brkovi, i november, odnosno mjesec studeni, zajedno čine movember, kad se već 17 godina muškarce diljem svijeta poziva da na puste svoj brk kao znak svijesti o važnosti muškog zdravlja - posebice karcinoma prostate i testisa. Dobra je vijest da su obje vrste raka izlječive otkriju li se na vrijeme, a kako to učiniti, zna urolog i androlog dr. Vladimir Mozetič.

Eto nas usred mjeseca studenoga, kada se muškarce diljem svijeta poziva da na mjesec dana puste svoj brk kao znak svijesti o važnosti muškog zdravlja, a posebno se naglašava važnost prevencije i liječenja karcinoma prostate i testisa.

Rak prostate je od 2016. godine postao najčešći oblik raka kod muškaraca, i treća najsmrtonosnija vrsta raka u muškaraca. Rak testisa pak zahvaća prvenstveno mlađe muškarce, a u zadnjih dvadesetak godina njegova se pojavnost udvostručila.

Dobra je vijest da su i rak prostate i rak testisa izlječivi otkriju li se na vrijeme, a kako to učiniti, zna naš današnji gost - doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, specijalist urologije i andrologije, a ujedno i ravnatelj Doma zdravlja Rijeka.

"Od raka prostate svake godine u Hrvatskoj oboli 2800 muškaraca, a umre njih osam stotina, stoga je itekako važno da jednom godišnje svaki muškarac stariji od 50 obavi klinički preventivni pregled prostate, a ukoliko je u obitelji već bilo slučajeva obolijevanja, tada bi s redovitim pregledima trebalo započeti najkasnije od 45. godine života", kaže dr. Mozetič.

Ne, pandemija kovida ne može biti izgovor za odlaganje preventivnih pregleda, kaže dr. Mozetič, inače i ravnatelj riječkoga Doma zdravlja. "Koliko god su uvjeti rada otežani, mi se s time nosimo, i znat ćemo se nositi i dalje. Pacijenti se telefonski naručuju u točno određeni sat i potrebno je da poštuju to vrijeme dolaska, uz preventivne mjere kao što su nošenje maske, održavanje razmaka i korištenje dezinficijensa za ruke. Također molimo za razumijevanje ukoliko dođe do pogrešaka u komunikaciji, jer vremena su takva kakva jesu i svi nastojimo činiti najbolje što možemo", kaže Vladimir Mozetič.

"Osim toga, važno je znati da nije svako povećanje prostate posljedica maligne bolesti, već do toga dolazi i prirodno s godinama, tako da uvijek valja provjeriti o čemu se radi. Krene li se s liječenjem na vrijeme, velike su šanse za izlječenje", naglašava naš gost. Mnogi se muškarci groze pomisli na digitorektalni pregled prostate, ali, kako kaže naš gost, kao da je ženama ugodno ići na redoviti ginekološki pregled ili mamografiju (nije, vjerujte!). 

Za razliku od raka prostate, koji uglavnom pogađa muškarce u kasnijoj životnoj dobi, rak testisa zahvaća prvenstveno mladu populaciju, no srećom nije čest. "Kao što se ženama savjetuje samopregled dojki jednom na mjesec, tako bi i muškarci trebali svakih mjesec dana opipati testise i ukoliko uoče bilo kakve promjene u smislu kvržica ili izraslina, doći na pregled", savjetuje urolog. I to bez straha, jer otkrije li se bolest na vrijeme, rak testisa je izlječiv u više od 95 posto slučajeva.

"Mi muškarci malo kasnije započinjemo s pregledima jer dugo mislimo da smo nedodirljivi", priznaje dr. Mozetič i naglašava kako se situacija u zadnje vrijeme ipak mijenja prema otvorenoj brizi muškaraca o vlastitom zdravlju. "Nije više rijetkost čuti muško društvo za stolom u kafiću kako razgovara o tim temama", kaže naš gost i dodaje kako se sve veća svijest o muškom zdravlju osjeti i u urološkim ordinacijama.

Zapravo, kao što svaka žena ima "svoga" ginekologa, tako bi i svaki muškarac morao imati urologa kojemu vjeruje i koji ga prati, zaključujemo. Ali, ima još nešto: "Postoji i posebna grana medicine koja se multidisciplinarno bavi muškim zdravljem, a to je andrologija. Riječ je o suradnji urologa, fizijatara, endokrinologa, i raznih drugih specijalnosti, kao i psihijatara i psihologa, jer je psihičko zdravlje važno koliko i tjelesno", ističe dr. Mozetič.

Razgovarali smo i o simptomima karcinoma prostate i testisa, uzrocima zbog kojih nastaju, mogućnostima prevencije i liječenja, te o onome od čega mnogi strahuju: može li liječenje raka prostate stvarati probleme s erekcijom i utječe li rak testisa na plodnost muškarca? Poslušajte "Zdravljak"!

Movember: karcinomi prostate i testisa gotovo su posve izlječivi otkriju li se na vrijeme

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 26.11.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 03.12.2020. 18:05 - 18:30