Prof. Fredrikson: Multipla skleroza nije nasljedna bolest i ne skraćuje životni vijek

Prof. Fredrikson: Multipla skleroza nije nasljedna bolest i ne skraćuje životni vijek

Foto: Pixabay

Multipla skleroza zahvaća mozak i središnji živčani sustav, a pogađa mlade ljude koje polako čini sve manje sposobnima za rad i kvalitetan život. O najnovijim spoznajama razgovaramo s vodećim stručnjakom za tu bolest, prof. dr. Stenom Fredriksonom sa štokholmskoga Instituta Karolinska.

Dugo se smatralo da je multipla skleroza bolest izazvana upalom središnjeg živčanog sustava, no pokazalo se da postoji i vrlo važna neurodegenerativna komponenta bolesti, što znači da pacijenti gube živčane stanice, tumači prof. Fredrikson. Iako još uvijek nisu poznati svi detalji o uzrocima te bolesti, danas je poznato da postoje i upalni i neurodegenerativni proces u središnjem živčanom sustavu.

"Multipla skleroza nije nasljedna bolest", istaknuo je švedski liječnik i znanstvenik. "Zaključak velikih istraživanja provedenih u posljednjih 20 godina je da vrlo malo oboljelih ima tu bolest u obitelji, njih oko 15 do 20 posto. To je jako važno kliničko pitanje, jer bolest se javlja oko 30. godine života većinom kod žena, tako da je jedno od prvih pitanja vrlo često: Mogu li imati djecu? Je li to nasljedno? Možemo dati vrlo utješan odgovor i reći da vas dijagnoza multiple skleroze ne treba spriječiti da imate djecu", rekao je prof. Fredrikson i dodao kako multipla skleroza gotovo da i nema utjecaja na očekivani životni vijek oboljelih: "Dobijete li dijagnozu u tridesetoj, pred vama je još puno desetljeća života!"

Multipla skleroza se obično javlja oko 30. godine života, a najčešći simptomi su poremećaji osjeta - primjerice, trnci u nozi ili utrnulost ruke. Drugi uobičajeni simptom je osjećaj slabosti, pa osobe imaju problema pri trčanju ili dugačkim šetnjama. Treća skupina simptoma su problemi s očima, primjerice gubitak vida na jednom oku na nekoliko tjedana, odnosno tzv. optički neuritis, upala vidnog živca.

Danas se nastoji dijagnozu postaviti što ranije jer postoje lijekovi koji pomažu u ranom stadiju bolesti. Klinički oblici MS-a dijele se na dvije faze: bolest kreće s relapsmo-remitirajućom fazom u kojoj pacijent ima simptome tijekom tri ili četiri tjedna, a oni onda nestaju. To se ponavlja jednom ili dvaput na godinu, rijetko kad češće, a ta faza traje od 10 do 15 godina. Nakon toga slijedi sekundarna progresivna faza bolesti, u kojoj pacijent postaje sve manje pokretan.

Liječenjem se nastoji odgoditi ili zaustaviti razvoj progresivne faze, i to protuupalnim lijekovima koji su silno napredovali u zadnjih 20 do 25 godina, kaže prof. Fredrikson. "Uspijemo li zaustaviti upalni proces, smanjit ćemo degeneraciju. Zato nam je toliko stalo da liječenje započemo što ranije, tijekom relapsnog oblika bolesti", pojašnjava naš sugovornik.

Danas se, zahvaljujući magnetskoj rezonanci i lumbalnoj punkciji, dijagnoza može postaviti puno brže nego prije, dok se dijagnoza temeljila jedino na kliničkim kriterijima - tako da i liječenje može započeti već nekoliko tjedana nakon prvih simptoma

"Svi lijekovi koje imamo utječu na imunološki sustav. Neki, primjerice, zaustavljaju priljev bijelih krvnih zrnaca u živčani sustav, neki utječu na specifične dijelove imunološkog sustava. Danas imamo između 10 i 15 lijekova za multiplu sklerozu dostupnih u raznim zemljama", rekao je profesor i dodao kako znanost tu bolest proučava na nekoliko frontova. "Po mom je mišljenju najvažnije dodatno rasvijetliti degenerativnu sastavnicu multiple skleroze, kao i međuigru imunološkog i živčanog sustava, s ciljem da pronađemo metu i razvijemo još specifičniju terapiju. To je važno područje istraživanja i osobno sam vrlo optimističan", zaključio je Sten Fredrikson.  

***

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Prof. Fredrikson: Multipla skleroza nije nasljedna bolest i ne skraćuje životni vijek, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici! P. S. Čujemo se ponovno nakon kraće zimske pauze!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici! P. S. Čujemo se ponovno nakon kraće zimske pauze!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 29.04.2021. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 06.05.2021. 18:05 - 18:30