Hrvatski radio

Radio Rijeka

31 KKL: koncert koji će okupiti najvremešnije klape

05.08.2022.

11:21

Autor: Tatjana Sandalj

Klapa Kastav

Klapa Kastav

Foto: - / Klapa Kastav / Facebook

Nakon gotovo tri desetljeća, na pozornicu Kastafskega kulturnega leta vraća se izvorna, a cappella klapska pjesma u formi susreta klapa. Publiku očekuju u petak na kastavskoj Crekvini od 21 sat.

"Prisjetimo se ovom prigodom početaka kastavske ljetne kulturne manifestacije čiji je jedan od zamašnjaka bio upravo 'Susret klapa Sjevernog Jadrana', a koji je pod ovim nazivom iniciran i organiziran 1992. godine zahvaljujući entuzijazmu mladića, tada tek osnovane Klape 'Kastav'. Upravo je ovaj Susret bio značajnom programskom sastavnicom netom utemeljenog Festivala te se održao tri puta na prva tri izdanja KKL-a", podsjeća Saša Matovina iz Klape Kastav.


Klapska pjesma odjekivala je kastavskim kalama i tgovima i u godinama poslije toga, ali program u petak specifičan je, ističe Matovina, jer je "ovo prvi put na ovim našim sjevernojadranskim prostorima, da se na jednom mjestu, u prigodi jednog koncerta, okupe klape s najvremešnijim stažom."


Riječ je o klapama koje su put počele dobrano prije četvrt stoljeća, a većina ih je prekoračila i tridesetu godinu postojanja, kvalitetu neprestano dokazuju brojnim nastupima, priznanjima, nagradama na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni te kroz bogatu diskografsku aktivnost.


Dakle, na 31. Kastafskom kulturnom ljetu, uz domaćine Klapu Kastav, koja ove godine obilježava tridesetu obljetnicu postojanja, nastupit će riječke klape Luka i Nevera, Klapa Pinguentum iz Buzeta, a posebni gosti su najstarija i najtrofejnija dalmatinska klapa - Trogir.


"Pjevanje Trogirana bilo je uzorom i brojnim klapama s Primorja. Onda kad je pjevački puk interesno preskočio granice i atar čuvene Frletine obrade primorske 'Šetala se Jelica i Ive'. Dalmatinska pjesma postala je ne samo interesom, već i prototipom mnogima na Kvarneru. Ponajprije 'Levantu', 'Fortunalu', 'Luci ', kasnije 'Kastvu', 'Pinguentumu', 'Vinčaceu'... Cizelirane dionice, proživljenost stihova i frenetični rad Primoraca bili su preporuka da pjesma čuvene klape ima dostojne nasljednike izvan grada-spomenika. Pjesma nije samo donijela sljedbenike već i iskovala silna prijateljstva. Zato ćemo u petak, 5. kolovoza biti u Kastvu zajedno, s vama," poručio je popularni šansonijer i novinar Igor Brešan, član najtrofejnije postave Trogirana. 


Poslušajte Brešanovo javljanje u program Radio Rijeke:

Brešan uoči nastupa Klape Trogir na KKL-u

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.