Hrvatski radio

Radio Rijeka

29. Porin: četiri kipića za Urban&4 i još poneki u riječkom smjeru

24.03.2022.

22:19

Autor: Tatjana Sandalj

Urban&4, četiri Porina

Urban&4, četiri Porina

Foto: Davor Javorović / Pixsell

Album "Lipanj, srpanj, kolovoz" Urbana&4 dobio je Porina za album godine i za najbolji album rock glazbe, a ekipa je osvojila i Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom za pjesmu "Sama", koja je i Pjesma godine. Prestižne glazbene nagrade Porin dodijeljene su u četvrtak u Osijeku. 

Drugi put je Porina za najbolji album popularne duhovne glazbe dobio riječki glazbenik, gitarist Andrej Grozdanov za album "Gitara i glas" na kojem je okupio prijatelje, glazbenike koji samo glasom u pratnji gitare izvode pjesme u rasponu od starih himni do recentnih izdanja. U istoj kategoriji Porinom je nagrađen i album "Memento mori" Dalibora Prochazke.


Nikša Bratoš dobio je Porina kao glazbeni producent godine, između ostaloga i za produkciju pjesme "Dobar znak" s albuma "Lipanj, srpanj, kolovoz" Urban&4.


U povratku iz Zagreba, Urban se javio u program Radio Rijeke, poslušajte razgovor:

Damir Urban poslije dodjele Porina

Skladba "Mora" Sare Glojnarić objavljena je na albumu "Resonance(s) II" najbolja je skladba klasične glazbe, a izvodi je violončelist iz Rijeke Vid Veljak.


Riječanin Ivan Popeskić je producent najboljeg koncertnog albuma, Massimova albuma "Vještina boutique".


Porini za životno djelo uručeni su pjevačici Veri Svobodi i rock autoru Juri Stubliću, a postumno je istom nagradom nagrađen i Aki Rahimovski.


29. izdanje dodjele glazbene nagrade održano je ponovno pred publikom, u osječkoj dvorani Gradski vrt. Statue su uživo na pozornici primili dobitnici u 10 od 37 kategorija nagrade.


Diskografsku nagradu Porin su, kao samostalnu strukovnu nagradu, utemeljili Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija i Hrvatska radiotelevizija. Nagrada se dodjeljuje predstavnicima svih glazbenih žanrova, od zabavne glazbe, popa i rocka, folklorne i klasične glazbe, preko jazza, alternativne, hip-hop i elektroničke glazbe, do popularne duhovne glazbe i glazbe za djecu.


Najbolje od biraju profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, glazbeni producenti, aranžeri, ton majstori, glazbeni pisci i kritičari, svi kojima su strukovne udruge poklonile povjerenje predloživši ih na popis glasača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.