Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jazz: glazba koja spaja ljude iz svih kutaka planeta

30.04.2022.

08:37

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ilustracija; trubac Terence Blanchard Quintet

Ilustracija; trubac Terence Blanchard Quintet

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

UNESCO je 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza. Jazz je već više od jednog stoljeća objedinjavajuća sila koja okuplja ljude širom svijeta univerzalnim jezikom glazbe bez obzira na udaljenost između njih.

Proglašenjem Međunarodnog dana jazz-a želi se okupiti međunarodnu zajednicu širom svijeta kako bi se doznalo više o umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te naglasilo njegovu važnu ulogu kao obrazovnom sredstvu za postizanje zajedništva, dijaloga i bolje suradnje te sredstva komunikacije koje nadilazi razlike.


Obilježavanju Međunarodnog dana jazza od početaka se pridružuje i Republika Hrvatska, a od 2014.g. Jazz Day obilježava se i u Rijeci i mjestima Primorsko-goranske županije raznim jazz programima.


Danas jazzeri na području naše županije sviraju na nekoliko lokacija. U Šilu s početkom u 11:00 sati nastupit će Dino Ivelja quartet; u Parku prirode Učka (u Centru za posjetitelje) nastupit će Elvis Stanić Accordion Project; u Rijeci na lukobranu, Molo longo nastupit će Frano Živković, Darko Jurković i Denis Razz quartet.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.