Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koncert: Matija Dedić izvodi djela legendarnog Sergia Endriga

17.04.2023.

16:15

Autor: Albert Petrović

Matija Dedić

Matija Dedić

Foto: Renato Branđolica / HRT

U svečanoj dvorani Palače Modello u Rijeci, u organizaciji riječke Zajednice Talijana, u ponedjeljak u 19 sati gostuje klavirski virtuoz Matija Dedić. Svirat će opus legendarnog kantatutora Sergia Endriga, rođenog Puljanina.

Veza između dviju obitelji, Dedić i Endrigo, traje od 1965. godine, a Matiju za Sergia vežu predivne uspomene: "Imam još sliku moje trogodišnje Lu koja sjedi u njegovom krilu. Posjećivao nas je u Zagrebu pa bi s Gabi na Dolcu kupovao sarme koje je nosio doma u Rim. Uz Kemala Montena bio je tatin najbolji prijatelj, divna duša i njegova je smrt Arsena užasno potresla", govori Matija. 


"Ovaj nosač zvuka sniman je u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, u idealnim uvjetima. Rađen je minimalistički, nema puno improvizacije i potpuno je intiman, prožet emocijama. Zato ga nisam nominirao ni za kakve Porine i druge nagrade, nisam ga dao u komercijalnu eksploataciju, dajem ga samo odabranim ljudima iz ruke u ruku", objašnjava klavirski virtuoz.


A o tome kako će to izgledati u Circolu, kaže: "Vidjet ćemo, kad proradi adrenalin i kad dobijem feedback od publike, svašta je moguće. Ja sam inspiriran i predviđam da će to biti jedna lijepa večer, nadam se dobrom odazivu..."


Poslušajte razgovor:

Matija Dedić o koncertu na kojem izvodi djela Sergia Endriga

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.