Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tadija po rođenju, Tedi po didi povratniku iz Amerike; Spalato u programu Radio Rijeke

06.05.2022.

15:30

Autor: Nikolina Tomljanović

Tedi Spalato

Tedi Spalato

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

5. 5., baš na vizualno zgodan datum gost u emisiji Put po mom kod Nikoline Tomljanović bio je divan glazbenik Tedi Spalato. Tadija po rođenju, Tedi po didi povratniku iz Amerike.

Raspoložen sugovornik javio se iz Splita iako je, kako kaže, sve rjeđe u Splitu. Solin je njegova novija destinacija, njegov mir, njegova inspiracija. Uživa u prirodi, uživa u stvaranju glazbe. Upravo priprema čak dva albuma, mediteranski štih kakvog svi prepoznajemo i jazz album. Jazz je ipak njegova prva ljubav. Prve novce zarađivao je kao poštar ali takvome se poslu ne bi nikad vratio da mora. Solin mu je pružio na neki način novu ljubav. Počeo se baviti restauriranjem glazbala i koječega vezanog uz glazbu. 


Da se ne bavi sviranjem, pjevanjem, kaže, bavio bi se restauracijom. A onda kad se umori ili kad se poželi "nemira", eto ga za petnaest minuta u svome Splitu. Eto ga u gradu koji ima ono nešto, gradu koji je iznjedrio velikane u glazbi od Olivera i Coce, do Stipišića, Belana, Bana, Dina Dvornika itd. Tedijeve pjesme slušali smo u eteru s guštom: More snova, novu Ispočetka sa Zagrebačkog festivala, Marinero, Vridilo se rodit, Lipote gladan, jubavi žedan,... sve jedna ljepša od druge. 


Intervju se odvio preko telefona pa nismo mogli uživo čuti njegovo prepoznatljivo sviruckanje po tijelu iliti "body percussion", puno je i tema ostalo nedotaknutih. Vremena je uvijek malo za ovako bogate sugovornike. Poslušajte:

 

Tedi Spalato

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.