Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vruće i novo: Grad nije bend, Grad je dijagnoza!

24.03.2023.

11:00

Autor: Radio Rijeka

Album Grad

Album Grad

Foto: Petar Kürschner Jr. / Grad

Riječki rokeri opet, opet, i opet! Ovog petka, 24. ožujka nakon 13 godina diskografske pauze, "Grad" s velikim zadovoljstvom predstavlja svoj novi autorski album. 

Album "Brdo" krasi devet moćnih skladbi s kojima je bend odlučno nastavlja zacrtani put. Bend čini autentičan vokal Deana Škaljca, uigranu ritam sekciju čini bas Sergeja Hofmana i bubanj Branka Kovačića dok su za nabrijane i melodične gitarske rifove odgovorni Igor Stevanović Stiva i Orijen Modrušan.


S albuma su već predstavili vrlo dobro prihvaćene singlove "Deset", "Sjever" i "Top", a nedavno objavljena naslovna pjesma, idealno odabrana za prvo mjesto playliste, daje naslutiti da nas očekuje 30-ak minuta prvoklasnog rocka.

Brdo je pjesma koja govori o potrebi čovjeka da se makne iz stresne sredine i pronađe se u prirodnom okolišu, vrati iskonskim mirisima i bojama, i pronađe mir. Glumac je moj prijatelj Denis, naš čovjek, povratnik iz Amerike koji je džunglu New Yorka zamijenio mirnoćom života u podnožju brda, čovjeka neopterećenog konzumerizmom koji svako svoje slobodno vrijeme provodi u šumi sa svoja četiri psa

Dean Škaljac

O nastanku ostalih pjesma dodao je:

Inspiracija može biti bilo što, moji susreti s migrantima u šumi sugerirali su mi da napišem ‘Sjever’, događanja u Ukrajini su kumovala 'Kursku', knjiga Brdo Ivice Prtenjače za istoimenu pjesmu. Kad inspiracija napadne, ne branim se baš. Vrijeme nije bitno, ali najbolje ideje dolaze mi u rano jutro, jako, jako rano. Neke prvo odsanjam pa ih zapišem čim se probudim.

Dean Škaljac

Svoj trag na "Brdu" ostavili su, kažu, i dragi im gosti: u brass sekciji Krešo Kunda, Petar Tepšić i Franjo Črnjarić, Ana Kabalin na pratećim vokalima, Vedran Križan iz Belanovih Fiumensa na sintu i Vlado Simcich Vava na gitari.


Prva prilika za preslušavanje albuma i druženje s članovima benda očekuje nas ove subote (25.3.) u Dnevnom boravku, a službena prodaja fizičkog izdanja počinje u ponedjeljak 27. ožujka u Dallas Music Shopu (Splitska 2A, Rijeka). 


Na istoj lokaciji mogu se kupiti ulaznice za veliku riječku koncertnu promociju zakazanu za petak 12.5. u Pogonu kulture, koje su dostupne i u sustavu Entrio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.