Hrvatski radio

Radio Rijeka

37. Riječki karneval počeo je točno u podne!

23.02.2020.

12:33

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Marta Ožanić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Marta Ožanić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

37. Riječki karneval počeo je točno u podne kada je Rijekom potekla najveća, najluđa i najveselija karnevalska povorka dosad. Ove godine u povorci sudjeluje više od jedanaest tisuća karnevalista, 115 karnevalskih grupa, a maškarane grupe stižu iz još čak 15 zemalja.

Središte Rijeke danas je u znaku maškara. Čak 24 grupe stižu iz inozemstva i to iz: Italije, Slovenije, Njemačke, Japana, Irske, Luxemburga, Litve, Mađarske, SAD-a, Indije, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Zastupljene su Europske prijestolnice kulture: Galway, Esch, Kaunas, Veszprem i Matera.

Prijenos međunarodne karnevalske povorke iz Rijeke možete pratiti na programu HRT 4 od 15 do 17 sati, a cijelo vrijeme trajanja povorke u programu Radio Rijeke, na internetskoj stranici rijecki-karneval.hr i na Kanalu Ri.

Iz drugih dijelova Hrvatske u povorci će biti grupe iz Vrbovca, Vukovara, Klinča Sela, Donjih Kaštela, Nedelišća, Sinja, Pule, Senja, Kaštel Kambelovca, Dubrovnika, Labina i Višnjana.

Program povorke pratit će se sa šest pozornica postavljenih duž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati, najvaljuju organizatori

Povorka 37. Riječkog karnevala trajat će do kasne večeri, a nakon što kroz centar Rijeke prođe svih jedanaest tisuća karnevalista meštar Toni vratit će ključeve grada riječkom gradonačelniku Obersnelu. U riječkoj luci karnevalska grupa POM-F-RI osudit će pusta Krešu Mićega Štrajkića i prirediti njegovo jedinstveno spaljivanje na moru.

S riječkog Korza atmosferu donosi Iva Črnjar Ivančan:

Riječki karneval, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.