Hrvatski radio

Radio Rijeka

38. Riječki karneval - samo simbolično

11.01.2021.

14:58

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U nekim dijelovima riječkog zaleđa već je počelo peto godišnje doba tradicijskim okupljanjem zvončara. Drugi dio, kao i Rijeka, čeka antonjski rog 17. siječnja. Ali, sve uz epidemiološke mjere i bez publike. Što će se od Riječkog karnevala ipak dogoditi?

Vjerujući da će koronavirus biti dio zla koje će otjerati zvončarska zvona, dio programa riječkog karnevala dogodit će se prilagođeno epidemiološkim mjerama.

Službenom primopredajom ključa Grada simbolično će 17. siječnja početi karnevalsko peto godišnje doba. Izbora nove kraljice neće biti, a Dori Pilepić ispunit će se ono što su željele mnoge prije nje - 25. kraljici Riječkog karnevala bit će produžen madat na još godinu dana.

25. Dječja karnevalska povorka bit će održana 2022. godine, što znači da ove godine dječje povorke neće biti, ali će veseli karnevalisti održati humanitarni duh manifestacije i darivati krv u utorak. 2. veljače.

38. Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala bit će održana simbolično. U nedjelju 14. veljače Korzom će proći tri karnevalske grupe, kao i 1982. godine, uz sudjelovanje ograničenog broja karnevalista, ako to bude moguće.

Po završetku povorke na moru u akvatoriju riječke luke gorjet će mesopust, a gradonačelnik će ponovno preuzeti ključ Grada. U Turističkoj zajednici Grada Rijeke nadaju se da će tradiciju uspjeti održati barem ovim simboličnim detaljima uobičajenog karnevalskog programa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.