Hrvatski radio

Radio Rijeka

40 povorki Riječkog karnevala - 41 godina Klaunice Karmelino

06.02.2023.

17:46

Autor: Tatjana Sandalj

Klaunica Karmelino bez maske je Marina Vladić

Klaunica Karmelino bez maske je Marina Vladić

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Prije 41. godinu kada je Rijekom prošla prva novovjeka karnevalska povorka onoga što danas zovemo Riječkim karnevalom, u karnevalskoj grupi Lako ćemo bila je i Klaunica Karmelino. Je li vrijeme za karnevalsku mirovinu?

Marina Vladić je s vremenom od Klaunice Karmelino napravila lik koji živi i izvan petog godišnjeg doba, na puno dječjih programa i rođendana.


Karnevalski duh, to je stvarno u genima, govori Karmelino, jer je zvončara vidjela prije nego je prohodala. Zvončar nije mogla biti, jer je bila žensko, ali je iz inata na klaunovsku jaketu objesila zvončiće. 


Grupa Lako ćemo osnovana je 1981., iduće godine za temu su odabrali cirkus, a gospođa Vladić bila je klaunica u tom cirkusu. 


I to je i ostala jer, kako kaže, karneval joj je promijenio život. Naime, posredstvom Karmelina upoznala je i humanitarnu udrugu Za bolji svijet pa je s njima provela četvrt stoljeća kao klaun terapeut. 


Karmelino ne nosi kopačke, ali će jedan par ipak objesiti o klin. Povorka Riječkog karnevala 19. veljače vjerojatno će biti posljednja velika maškarana povorka u kojoj će proći Klaunica Karmelino. Možda bude sreće, pa se s najmlađim karnevalistima bude još mogla družiti. To je njena velika želja. 


Poslušajte Radio pod maskom:

Radio pod maskom: Klaunica Karmelino

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici