Hrvatski radio

Radio Rijeka

Budi što želiš, dođi na 40. Riječki karneval!

17.01.2023.

15:38

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki karneval

Riječki karneval

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Riječki karneval se vraća u uobičajeni zimski termin. Do velike završnice i međunarodne povorke 19. veljače na programu je mnoštvo događanja. Prvo je u petak u Dvorani mladosti: između sedam kandidatkinja bit će izabrana nova kraljica, a gradonačelnik Marko Filipović ključeve Rijeke predat će na čuvanje Meštru Sandiju.

Podsjetili smo se na konferenciji za novinare da će ovo biti četrdeseta povorka Riječkog karnevala. I da je prošlo 574 godina od prvog zapisa te 120 godina od prve fotografije karnevalske povorke na području grada Rijeke. 


Kada su Halubajski zvončari, Pehinarski feštari i grupa Lako ćemo obnovili tradiciju vjerojatno nitko nije razmišljao o Riječkom karnevalu kao jednoj od najznačajnijih zimskih manifestacija u Hrvatskoj zbog koje gosti biraju biti na Kvarneru baš u ovo doba godine. 


Do velike završnice i međunarodne povorke 19. veljače na programu je mnoštvo događanja, a među njima je čak sedam humanitarnog karaktera, od dobrovoljnog darivnja krvi do gala partija. 


Ulaznice za izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada u prodaji su online na portalu mojekarte.hr po cijeni od 5 eura, a moći će se kupiti i sat vremena prije početka programa u petak ispred Dvorane mladosti.


Na programu je sve ono na što smo navikli, a bit će i nekih novosti. Recimo, u tijeku je snimanje pjesme i spota "Maškarajmo se", u izvedbi Meštra Sandija, Tamare Brusić, Nevije Rigutto, Maura Staraja, Duška Jeličića i Roberta Pilepića. Program 40. Riječkog karnevala pronađite OVDJE.


O karnevalu govore direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, svježi meštar riječkog karnevala Sandi i kraljica koja je u trogodišnjem mandatu promijenila i meštra i gradonačelnika Dora Pilepić, poslušajte: 

Meštar Sandi i Kraljica Dora Pilepić

Petar Škarpa zadovoljan je što se karneval vraća u tradicionalne okvire

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.