Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:09 / 08.02.2020.

Autor: Lea Domijan Fišter

Mali karneval: Krenula 24. Dječja povorka!

Foto: Marta Ožanić/ HRT - Radio Rijeka

Foto: Marta Ožanić/ HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Program dječjeg karnevala počeo je prijemom predstavnika karnevalskih grupa kod riječkog gradonačelnika. Povorka s oko 5200 maškarica raspoređenih u oko 70 grupa krenula je u 13 sati i ići će s Rive preko Trga Republike Hrvatske na Korzo, pa onda preko Jelačićevog trga prema Export drvu na Delti.

Djeca su oduvijek sudjelovala u Međunarodnoj povorci riječkog karnevala, a kada ih je 1996. godine bilo čak 1.200 na čelu povorke odlučeno je da se mali karnevalisti osamostale. 

Prekrasan sunčan dan ove godine kao da je stvoren za šarenu karnevalsku povorku naših najmlađih. Duž trase kojom maškarane grupe koračaju postavljene su četiri pozornice s voditeljima te je organizirano oslikavanje lica za one koji to budu željeli. Promet južnim koridorom kroz Rijeku je, naravno, zatvoren.

U povorci su djeca i njihove odgojiteljice i učiteljice iz Rijeke i okolice te iz Čazme, Gline, Gospića, Ogulina, Pule, Senja , Zagreba i slovenskog Preserja.
Predstavnike svih grupa koje sudjeluju na karnevalu primili su uoči maškaranog mimohoda gradonačelnik Vojko Obersnel, meštar Toni i kraljica karnevala Dora Pilepić.
Uz njih u povorci su: Morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat, skupine s maskama " Boje dječjih prava", "Crvenkapica i vuk", "Dalmatineri od Matuj", "Ribice srebrice", "Cvrčkasti Cvrčci", "Bilo jednom u Hollywoodu", "Nek' priča krene", "Riječki Božić", "Šumska bajka", "Princeza Anabubija i moćni zmaj", "Vikinzi", "Stroj za održivi razvoj", "Mićera frankopanska gospoda", "Složni praščići", "Eko patrola s planeta mašte" i brojne druge.
Program Dječje karnevalske povorke prate voditelji na pet pozornica duž trase, od Trga Republike Hrvatske, preko Korza,  Scarpine ulice,  Jelačićeva trga do zgrade Export Delte.

Dođite i ohrabrite dječicu ako već niste na Korzu a ako kojim slučajem niste u mogućnosti prisustvovati prijenos dječjeg karnevala uživo možete gledati na sljedećem linku.

Sa Korza se javila Lea Domjan Fišter:

Dječja karnevalska povorka, pripremila Lea Domjan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.