Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi dokumentarni film o Grobničkim dondolašima: "Črni kamik"

25.01.2022.

12:31

Autor: Tatjana Sandalj

Sa snimanja filma "Črni kamik"

Sa snimanja filma "Črni kamik"

Foto: - / Creative Media

"Črni kamik", kratki dokumentarni film redatelja Krešimira Černeke, prikazan je premijerno na platformi YouTube krajem siječnja. Kamera je pratila Grobničke dondolaše dok su obahajali po Črnom kamiku, području Općine Jelenje od Jelenja prema Kukuljanima. 

Film je sniman u HD rezoluciji, s kamerom koja je 'hodala' uz dondolaše i letjela iznad njih, a poseban je prizor zvonjave dondolaša na mostu nad Rječinom u mjestu Trnovica. Film možete pogledati OVDJE.


Redatelj Krešimir Černeka ističe da tijekom snimanja ništa nije namiještano, unaprijed inscenirano ili dogovoreno. Grobnički dondolaši išli su svojim putem kako to čine već godinama, a lijepo vrijeme toga dana pomoglo je da kadrovi budu posebno atraktivni.

Kao i u jazz glazbi postoji okvir i note po kojima se svira ali sve ovisi o trenutnom raspoloženju, u ovom slučaju snimatelja, traženju pravog kadra na terenu gdje se izmjenjuje ljepota prizora ali i buka zvonjave tako da treba biti veoma koncentriran i imati sve pod kontrolom, jer trenutak koji prođe više se ne može ponoviti.

Krešimir Černeka

Tijekom snimanja imali su sreću s vremenom

Tijekom snimanja imali su sreću s vremenom

Foto: - / Creative Media

Poetiku filma potcrtava glazba koju je odabrao Fabijan Černeka. Kadrove iz zraka snimio je Siniša Barčić.


U produkciji Creative Media to je treći kratki film na temu Grobničkih dondolaša. Prvi je snimljen tijekom obahajanja Podkilavcem i dostupan je OVDJE, a drugi je snimljen prilikom izvođenja Zvončarske simfonije na Čavlima, u sklopu EPK 2020 i dostupan je OVDJE.


Poslušajte kako o radu na filmu, njegovu prijemu kod publike i budućnosti govori redatelj i montažer Krešimir Černeka:

Dondolaši kao dobra inspiracija

Grobnički dondolaši na putu

Grobnički dondolaši na putu

Foto: - / Creative Media

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.