Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljen film "Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021."

03.02.2022.

16:30

Autor: Tatjana Sandalj

Halubajski zvončari

Halubajski zvončari

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Udruga za kulturu "Ča'" je 2. veljače predstavila novi antropološki film autorice Tatjane Udović "Obahajanja Halubajskeh zvončari va korone 2021." Film je predstavljen online na YouTube kanalu udruge. 

Film je nastavak nekolicine ranijih filmova nastalih temeljem antropološkog istraživanja autorice, a prikaz je ritualne prakse Halubajskih zvončara na Pusnu nedeju 2021. godine. Film možete pogledati OVDJE.


Zvončarska obahajanja su te godine bila drugačija zbog epidemioloških mjera kojih su se zvončari morali pridržavati. Kulturalne promjene su normalne, pa su se Halubajski zvončari 2021. prilagodili situaciji, a u polusatnom filmu koji prikazuje okupljanje zvončara u Marčeljima, zatim njihovu pripremu i polazak u obilazak kraja, vidimo do kakvih je promjena došlo zbog epidemioloških mjera. 


Video snimke prati tekst koji ističe značenja pojedinih scena i pojašnjava tu ritualnu praksu.


"Halubajski zvončari su najpoznatiji po nastupima na karnevalima, no njih se ne smije promatrati samo kao turistički proizvod, već je potrebno posegnuti dublje, u samu srž užance – u trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara po selima njihova kraja", istaknuto je u priopćenju udruge.


"Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, autorica Tatjana Udović je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima. Stoga je cilj bio te ophode kao "srž" ritualne prakse, približiti široj javnosti, odnosno javnost upoznati s "obahajanjima" radi promicanja kastafske kulture", pišu iz Udruge "Ča?".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.