Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primopredaja ključeva označila početak mesopusta u Kostreni

09.01.2022.

10:27

Autor: HRT - Radio Rijeka

Kostrenski Špažićari

Kostrenski Špažićari

Foto: - / Općina Kostrena

Primopredajom ključeva i podizanjem mesopusta na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, označen je početak mesopusnih događanja u Kostreni koja će se na žalost i ove godine održati uz nužne epidemiološke mjere i ograničenja. 

Načelnik Dražen Vranić predao je vlast i ključeve Općine kostrenskim Špažićarima čiji je prvi potez i ovoga puta bio vješanje mesopusta Mićela Lovca, glavnog krivca za sve nevolje u prošloj godini, između ostalog i za raskopane kostrenske vrtove i umejke od veprova, a za koja će mu se suditi i presuditi na Pepelnicu.


Ključeve Općine od Načelnika je prema tradiciji preuzela meštrica Špažićara Jelena Vukoša koja je kao i načelnik Dražen Vranić izrazila nadu da će epidemiološka situacija u narednom periodu biti sve bolja i omogućiti da se u prilagođenom obliku nastavi ova lijepa tradicija i sačuvaju običaji po kojima je naš kraj poznat.


Budu li to epidemiološke mjere dozvoljavale, predsjednik udruge Dario Modrić rekao je da će udruga organizirati neka događanja vezana uz maškare te u skladu s mogućnostima sudjelovati na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci 27. veljače ukoliko povorka bude održana kao i na drugim maškaranim događanjima u okruženju koja budu održana. Unatoč ograničenjima, udruga aktivno djeluje i ako bude moguće, njezini članovi će se rado odazvati i na neki od poziva karnevalskih prijatelja izvan županije.


Kostrenski Špažićari mesopust privode kraju Marćom (povorkom) po Kostreni na mesopusni utorak 1.ožujka, a na vlasti ostaju do Pepelnice 2. ožujka, kada će spaljivanjem mesopusta i vraćanjem ključeva Općine završiti ovogodišnje peto godišnje doba, a s njime nadamo se i pandemija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.