Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki karneval: Meštar Toni preuzeo ključ i - predao ga nasljedniku!

17.01.2022.

16:21

Autor: Josip Krmpotić

Ključ je naš!

Ključ je naš!

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Primopredajom ključeva označen je početak petog godišnjeg doba i u Rijeci. U Plavom salonu riječki gradonačelnik Marko Flipović predao je ključeve i blagajnu Meštru Toniju, a on je, nakon 37 godina službe, učinio dodatnu zanimljivost i mali ključ grada predao svom nasljedniku: Meštru Sandiju iz Karnevalske grupe "Draške maškare".

U Plavom salonu Grada Rijeke sve je podsjećalo na dobra stara vremena: karnevalska glazba, morčići, ključ grada, direktor TZ Grada Rijeke, gradonačelnik, aktualna kraljica, puno kamera i foto aparata... i priča o tome kako ni ovogodišnje velike, a ni male Dječje povorke neće biti u uobičajenom terminu jer je tako rekla korona i svi smo nemoćni.


Ipak, peto je godišnje doba počelo: Marko Filipović je veliki ključ predao je Meštru Toniju, a on nakon 37 godina službe i kraćeg premišljanja ipak ide u mirovinu. Pripremio je jedan mali ključ svom nasljedniku, novom Meštru Sandiju pa od ponedjeljka imamo meštra u mirovini i v.d. meštra i opet smo u svijetu karnevalskih gradova drukčiji od drugih.


Nešto će se aktivnosti odvijati, ali to definitvino nije to. Drugačije trenutno ne ide, uz uvjerenje da će sredinom lipnja ili početkom srpnja, nakon praznika jedrenja Fiumanke, Rijeka imati nešto što nikad nije imala - ljetno izdanje karnevala. 


Obzirom da je neizvjesno hoće li na čelu te povorke biti Meštar Toni, Josip Krmpotić iskoristio je priliku za razgovor s meštrom koji je trajao gotovo četiri desetljeća, poslušajte i koliko je sada lakše biti gradonačelnikom Marku Filipoviću te što o svemu kaže novi meštar Sandi Pribanić:

Meštar Toni poslije 37 godina na čelu Riječkog karnevala ide u karnevalsku mirovinu?

Je li Marko Filipović odahnuo predavši ključ grada maškarama?

Sandi Pribanić v.d. Meštar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.