Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki karneval okrunio svoju vladaricu: Kraljica je Iva Ciceran!

20.01.2018.

10:20

Autor: Radio Rijeka

Kraljica Iva Ciceran i Meštar Toni na našem balkonu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Kraljica Iva Ciceran i Meštar Toni na našem balkonu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Napeto nadmetanje između osam kandidatkinja najveselije je završilo za Ivu Ciceran iz karnevalske udruge "Vavek parićani", koja je sinoć postala 23. po redu Kraljica Riječkog karnevala. Maškare su zdušno prihvatile svoju novu vladaricu“ kao i ključ Grada koji im je povjeren na sljedećih mjesec dana.

Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio simbol Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini. Cjelokupni program ovogodišnjega karnevala objavljen je na mrežnoj stranici Riječkoga karnevala 2018.

Riječki karneval sada i službeno može započeti! Lanjska Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović predala je krunu i plašt svojoj nasljednici Ivi Ciceran, a zamjenik gradonačelnika Marko Filipović ključ Grada novome privremenom gradonačelniku Meštru Toniju, koji će ga za vrijeme trajanja karnevala čuvati i truditi se da u tih mjesec dana bude čim zabavnije i maškaranije, i da svatko može biti baš ono što želi. 

Kandidatkinje za Kraljicu morale su pokazati poznavanje karnevalske tradicije, šarm i duhovitost te plesno i glazbeno umijeće. Nakon Ive, najbolje su bile Ivana Rubeša iz karnevalske grupe "Zijat, sost, tancat i pit" iz Matulja, koja je proglašena prvom pratiljom, te Teodora Jardas iz riječke karnevalske udruge "Stare gedore". Posebno su atraktivne bile prateće grupe kandidatkinja – one su se, uz podršku potencijalnim kraljicama, borile za naslov najkarnevalskije prateće skupine, što je na kraju pošlo za rukom grupi nove Kraljice "Vavek parićani" s maskom "Despacito", pa je slavlje bilo dvostruko.

Karnevalski žiri je radio u sljedećem sastavu: Elaie Filipović, Kraljica Riječkog karnevala 2017., Branka Renko-Silov, tajnica udruge FECC Hrvatska, Karmen Brnić, članica upravnog odbora Riječke udruge karnevalista i vođa karnevalske udruge "Siti i pijani" te Valentina JugoDavor ĆuškaRobert Stanić i Ivan Blažević kao predstavnici sponzora. Nova Kraljica je, uz mnoštvo poklona, ove godine dobila i srebrni privjesak Morčića na ogrlici, rad Tončija Grabušića.

Pred karnevalistima je mjesec dana plesanja, pjevanja, boardanja uz more, koncerata i partyja, a tu su i Maškarani auto-rally Pariz - Bakar te Dječja, a zatim i Međunarodna karnevalska povorka kojom 11. veljače završava Riječki karneval.

Kraljica Iva Ciceran i Meštar Toni, po dobrom starom običaju, jutros su prišli na kafe va naš studio:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.