Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izbor nove kraljice i primopredaja ključeva grada

14.01.2023.

11:34

Autor: Tatjana Sandalj

Kraljica Dora Pilepić i Meštar Sandi

Kraljica Dora Pilepić i Meštar Sandi

Foto: - / Turistička zajednica grada Rijeke

Program 40. Riječkog karnevala počinje u petak 20. siječnja u Dvorani mladosti na Trsatu, u 20 sati. Uz izbor nove Kraljice riječkog karnevala i tradicionalnu primopredaju ključeva grada Rijeke. 

Peto godišnje doba u Rijeci službeno počinje primopredajom ključeva grada, a gradonačelnik Marko Filipović ključeve će predati Meštru Sandiju, nakon čega će karnevalisti vladati gradom do kasnih večernjih sati 19. veljače. 


Kraljica Dora Pilepić je prva Kraljica Riječkog karnevala koja je titulu držala pune tri godine. Sada će zlatni plašt i krunu predati nasljednici, 26. Kraljici, a za titulu će se boriti sedam kandidatkinja. Buduća Kraljica mora publici dokazati kvalifikacije i poznavanje karnevalskih običaja, a mora se iskazati i šarmom, plesnim i glazbenim umijećem. 


Tradicionalno mjesto izbora i primopredaje je Dvorana mladosti, a maškarani spektakl zakazan je za 20. siječanj u 20 sati. Ulaznice su u prodaji online na portalu mojekarte.hr OVDJE po cijeni od 5 eura, a moći će se kupiti i sat vremena prije početka programa u petak ispred Dvorane mladosti.


Prema tradiciji, 17. siječnja na Antonju kreće peto godišnje doba u Rijeci i cijeloj okolici i traje sve do Pepelnice 22. veljače, kada će Pust platiti glavom za sve loše u prošloj godini. 


Nakon izvanrednih karnevalskih događanja organiziranih virtualno i u ljetnom izdanju, Riječki karneval se vraća u stari termin i na najbolji mogući način slavi 40. obljetnicu obnavljanja tradicije. Pripremljeni su brojni programi i zabave, a sve će kulminirati najvećim finalom u regiji i šire, održavanjem Međunarodne karnevalske povorke u nedjelju 19. veljače s više od 10.000 sudionika povorke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.