Hrvatski radio

Radio Rijeka

Usporedite karnevalske običaje iz cijelog svijeta - u Rijeci!

18.02.2020.

15:20

Autor: Tatjana Sandalj

Riječki karneval je oduvijek spoj tradicije i novog, a sada i spoj različitih tradicija (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Riječki karneval je oduvijek spoj tradicije i novog, a sada i spoj različitih tradicija (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

37. povorka Riječkog karnevala bit će najveća i najzanimljivija u povijesti manifestacije. Uz to, bit će prigoda za uspoređivanje karnevalskih tradicija iz cijelog svijeta - od Indije, preko raznih europskih zemalja, do SAD-a.

Osim grupa iz Rijeke i s područja Primorsko-goranske županije, u povorci će se predstaviti 14 grupa iz drugih krajeva Hrvatske te čak 24 grupe iz inozemstva!

116 karnevalskih grupa prolazit će u nedjelju 23. veljače Rijekom od podneva, uz izravan prijenos na internetskim stranicama Riječkog karnevala, na Kanalu Ri i na četvrtom programu HRT-a.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa najavio je da u Rijeku stižu i brojni gosti koji će "samo" gledati povorku i to ne samo u jednodnevnim turističkim turama. Dvije skupine turista koji će neko vrijeme provesti na Kvarneru stižu, primjerice, iz Japana. 

Direktorica agencije Rijeke 2020 Emina Višnić najavila je EPK doprinos povorci, odnosno sudjelovanje karnevalskih skupina iz gradova koji su bili ili koji će biti Europske prijestolnice kulture. 

Tradicionalno, već 21. put, večer prije povorke bit će održan tradicionalni karnevalski bal u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Uz Grad Rijeku, taj humanitarni program organizira Rotary klub Rijeka – Sv. Vid, a predsjednik Zlatan Car istakuo je da se nadaju ove godine prikupiti sredstva za nabavku novog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. 

Sav maškarani i nemaškarani svijet u Rijeku pozivaju kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić i Meštar Toni, a više o svemu možete poslušati u nastavku:

Radio pod maskom ususret najvećoj riječkoj karnevalskoj povorci ikad!, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.