Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ususret 40. Balinjeradi u Opatiji: Nekad smo bili mladi i lijepi, sad smo samo lijepi!

15.01.2023.

13:04

Autor: Tatjana Sandalj

Otac Balinjerade Duško Jeličić

Otac Balinjerade Duško Jeličić

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Ususret jubilarnoj, 40. Balinjeradi u Opatiji koja je najavljena za nedjelju 12. veljače, tatu te manifestacije Duška Jeličića Duleta pitali smo priprema li se baš nešto posebno obzirom na visoku obljetnicu. 

Bit će urnebesno kako i vavek!

Duško Jeličić Dule

Ono što našeg sugovornika, inicijatora i organizatora Balinjerade najviše veseli je što manifestacija i poslije 40 godina još uvijek raste brojem sudionika. 


Doduše, osjeti se da smo u vremenu u kojem novaca nema previše, pa će velikih tzv. amerikanskih vozila biti manje, ali zato je potraga za balinjerama koje će pogoniti manja prijevozna sredstva prilična. "Jedna latica piture košta ko svetega Petra kajgana, ali je karići, unjulih i dvojki, zbilja sve više", poveda Duško Jeličić Dule. 


Podsjeća Dule da je Balinjerada tradicionalno na lontošnju nedeju, pretposljednju nedjelju mesopusta, u podne. Sjeća se da je i prvih deset Balinjeradi završavalo na mulu u Opatiji, a iako su nagrade prve Balinjerade dijeljene pod pahuljama snijega, ne sjeća se da je za Balinjeradu bilo stvarno ružno vrijeme.


"Ja se nadan da će se tradicija nastavit, a mladeh je puno i odlični su, baš oduševljavaju", zaključuje Dule priču o Balinjeradi pozivajući da se javite pusnom opatijskom gradonačelniku, ako van ča rabi. Dužnost preuzima u utorak. Poslušajte:

Duško Jeličić o balinjeradi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.