Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zvone prva zvončarska zvona - počinje peto godišnje doba

06.01.2022.

12:15

Autor: Iva Pavletić Crnić, Josip Krmpotić

Zvone prva zvončarska zvona

Zvone prva zvončarska zvona

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U noći na blagdan Sveta tri kralja i tijekom dana počinju prva maškarana događanja u dijelu Primorsko-goranske županije. Slijedeći tradiciju zvone prva ovogodišnja zvončarska zvona.

Nakon što su noćas točno u ponoć žejanski zvončari tradicionalno napravili tri kruga oko sela, svaki krug za jednog kralja, točno u 15 sati u Žejanama održat će se službeno podizanje pusta. Iako će sva pusna događanja održavati članovi pusnoga društva, svi su dobrodošli uz poštivanje epidemioloških mjera na snazi.


Pusne aktivnosti počet će i u Munama. Uz poštovanje epidemioloških pravila, u okvirima pusnog društva, na pol noći s četvrtka na petak, sa 6. na 7. siječnja, u Munama će podignuti Pusta.


Krasan uvod u mesopusno vrime i na Grobniku: ujedninjene grobničke maškare pozivaju da u 15 sati budete u centru, kod Doma Kluture u Čavlima, gdje će biti otkrivena silueta, odnosno spomenik "Grobnički dondolaš". Dva sata kasnije, oko 17 sati u Cerniku, na Cipici ispred kuće pokojnoga Ivana Raka Diže slijedi proglašenje naj dondolaša i dizanje zvona čime će zapravo i početi mesopusno vrime na Gromišćini. 


U program Radio Rijeke javio se direktor TZ Općine Čavle Ivan Salomon, poslušajte javljanje:


Direktor TZ Općine Čavle Ivan Salamon o pečetku mesopusnog doba na Gromišćini

Što se liburnijskog kraja tiče, pust inače počinje na Antonju 17. siječnja, no izuzetak, barem prema najavama, su Mošćenice gdje će podizanje Pusta biti na blagdan Sveta tri kralja u 18 sati. U program Radio Rijeke javio se i mesopusna događanja najavio načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, poslušajte:

O mesopustu u Mošćenicama, Mošćeničkoj Dragi i okolici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.