Hrvatski radio

Radio Rijeka

13. Podmorsko hodočašće svetom Nikoli

01.12.2021.

14:13

Autor: Albert Petrović

Foto ilustracija: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ove srijede u emisiji Valovi na valovima Danijel Frka je napravio malu digresiju te s teme potopljenih brodova skrenuo na toplu temu za zimske dane za koju će nam opet trebati peraje te nam otrio kako je u podmorje grada Kraljevice dospio kip svetog Nikole.

Kako je Crkva sv. Nikole u Kraljevici povod da se Dan Kraljevice slavi kao Dan svetog Nikole, Grad Kraljevica je 2006. odlučio na trg ispred mjesne crkve postaviti novi kip sveca. Kip visine četiri metra izradio je Josip Diminić te je 2007. na 2008. godinu svečano postavljen ispred ulaza u crkvu.

Kip je izliven, a uobičajeno je da se prilikom lijevanja kipova u bakru izlije još nekoliko primjeraka ali manjih dimenzija pa je predloženo da se izliju sveukupno tri primjerka, a jedan da se dodjeli KP Adria iz Kraljevice pa da se u dogovoru s Gradom on postavi u podmorje.  

Na litici blizu kupališta Oštro izvedeni su pripremni radovi pod nadzorom Zdravka Vulinovića te je na Dan sv. Nikole 2008. kip sv. Nikole postavljen pod more na 17 metara dubine te se do njega lako može zaroniti.

Obzirom da sveti Nikola nije zaštitnik samo pomoraca i putnika već i ronilaca, ali i na dugo iskustvo kićenja bora pod vodom u božićno vrijeme te po uzoru na neke druge slične događaje u svijetu, rodila se ideja o podvodnom hodočašću svetom Nikoli na Dan svetog Nikole.

Za prvo podvodno hodoćašće pokazao se priličan interes pa se ono redovito održavalo a održava se i 4. prosinca, u subotu, 13. put zaredom.

Događaj počinje dolaskom ronilaca između 10:00 i 12:00 sati gdje se sve prisutne svečano pozdravlja. Zatim ronioci  u velikoj koloni ulaze u more te rone do kipa i natrag.

Nakon ronjenja jedu se fritule, baškotini, piju se čajevi i kuhano vino pa se ide u Hotel Kraljevicu na ručak. Nakon ručka održavaju se predavanja na temu očuvanja mora i podmorja.

Dođite i vi te prisustvujte ovom veselom događaju!

Valovi na valovima: Podmorsko hodočašće, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.