Hrvatski radio

Radio Rijeka

15. Vela umjetnička delavnica: nagrađeni su Jani Kukurin i Alen Šimoković

18.06.2017.

19:20

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer i danas, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, pod pokroviteljstvom Grada Kastva i uz partnera Udrugu Kastafsko kulturno leto, održana je petnaesta po redu Vela umjetnička delavnica.

Ta je manifestacija izložbenog, prodajnog i nagradnog karaktera okupila 43 sudionika iz Primorsko-goranske županije. Budući da je cilj Vele umjetničke delavnice obogaćivanje kulturne i turističke ponude, artikuliranje doživljaja Kastva kroz umjetnička djela i aktualni čin stvaranja te nadasve revitaliziranje i kulturno oživljavanje prostora stare gradske jezgre, organizator je umjetnicima, umjesto Trga Matka Laginje i Gradske lože, ponudio sljedeće lokacije: Forticu, Trg Istarske vile, Školsku ulicu, šterne – ispred ulaza u Gradsku upravu Grada Kastva te ulice Zakona kastafskega i Vjekoslava Spinčića do Voltice.

Dodijeljene su dvije nagrade. Jani Kukurin iz Kastva, za fotografiju pod nazivom Skalini I, dobio je nagradu stručnog žirija za najbolje umjetničko djelo. Uz novčanu nagradu pobjedniku 15. Vele umjetničke delavnice biti će omogućena samostalna izložba u sklopu izložbenoga programa svečanoga obilježavanja dana zaštitnice grada Kastva, Jelenine 2018.

Alenu Šimokoviću iz Rijeke, za umjetničko djelo pod nazivom Opus Nigrum Migracije, pripala je nagrada stručnog žirija u kategoriji Ex tempore. 

Žiri 15. Vele umjetničke delavnice bio je u sljedećem sastavu: Ervin Dubrović, predsjednik, te članovi Tamara Mataija, i Marko Badurina.

Kastavska Fortica sa svojim impozantnim vidikovcem, bila je predviđena isključivo za EX tempore kategoriju oba dana odvijanja likovne manifestacije. Osim EX tempore, ondje se odvijala „Raku igraonica“, radionica oslikavanja keramičkih pločica bojama i glazurama te paljenje istih u raku peći. Na radionici su mogli sudjelovati svi posjetitelji i zainteresirani akteri neovisno o dobi, a održala ju je Udruga keramičara Interinova iz Matulja, čiji su članovi afirmirani hrvatski, talijanski i slovenski keramičari.

Članovi udruge izlagali su na mnogobrojnim žiriranim domaćim i međunarodnim izložbama, a orijentirani su na izradu tradicijskih tehnika paljenja gline. Izložba radova s umjetničke radionice mogla se pogledati u Gradskoj loži. Udruga Interinova također je održala predavanje pod nazivom ''Keramika kroz povijest''. 

Dodjelu nagrada svojim prethodnim nastupom upotpunio je vokalno instrumentalni sastav A.R.I.'S u staroj Gradskoj loži.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.