Hrvatski radio

Radio Rijeka

16. Subversive Film Festival u riječkom Art-kinu

05.06.2023.

11:15

Autor: Tatjana Sandalj

Sakupljači bilja, prizor iz filma

Sakupljači bilja, prizor iz filma

Foto: - / Art-kino Croatia

Festival koji okuplja filmove autora koji kritički promišljaju svijet i odupiru se pasivnoj konzumaciji slika, Subversive Film Festival i ove godine stiže u Art-kino Croatia s pobjedničkim filmovima, dobitnicima nagrade Wild Dreamer "Dragan Rubeša", u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Najbolji film u dokumentarnoj konkurenciji festivala, "Sakupljači bilja" Jumane Manne na programu je u utorak 6. lipnja u 21 sat. Treći film vizualne umjetnice palestinskog porijekla pokazuje kako za Palestince tradicionalno, ali za izraelske vlasti ilegalno, branje lokalnih divljih biljaka postaje nenasilan čin otpora protiv izraelskog režima.


Pritom redateljica skuplja radost i znanje ukorijenjene u običajima i otpornost koju palestinski narod iskazuje prema nametnutoj prohibiciji. Film preispituje politike očuvanja i uništenja, te finim smislom za ironiju postavlja pitanje tko određuje što je osuđeno na izumiranje, a tko ili što će nastaviti živjeti.


U obrazloženju nagrade žiri Subversive Film Festivala ističe: Film nudi svježi pogled na vjerojatno medijski najeksploatiraniji ratni sukob od Drugog svjetskog rata, vraćajući svakodnevicu života u Palestini ispred naših predrasuda i ponovo dokazujući kako je svakodnevica politička na različite načine. Smireno i detaljnom kompozicijom kadrova, film prati protagoniste koji beru divlje biljke ignorirajući izraelski zakon koji to zabranjuje, kao što se filmom ignoriraju svi klišeji o Palestincima.

Suho tlo u plamenu, prizor iz filma

Suho tlo u plamenu, prizor iz filma

Foto: - / Art-kino Croatia

Dobitnik nagrade za najbolji igrani film "Suho tlo u plamenu" Joane Pimente i Adirleyja Queirósa na programu riječkog art-kina je u srijedu 7. lipnja u 20:30 sati. Čudesna, kažu, dokufikcija donosi priču o buntovnim polusestrama u brazilskoj faveli koje ilegalno crpe naftu te u svojoj improviziranoj rafineriji prodaju benzin tajanstvenim motociklistima. 


To je priča o radikalnom sestrinstvu i naftnom piratstvu te bjesomučnoj borbi jedne zajednice za preživljavanje i postizanje ekonomske nezavisnosti u odnosu na Bolsonarovu trulu i fašistoidnu državu koja je u međuvremenu izgubila vlast.


Nije novost da granice između igranog i dokumentarnog često nisu jasne ili su namjerno zamućene. Ta razlika, ili zamućenost, je izuzetna karakteristika pobjedničkog filma, ponajprije zbog vješte igrane režije stvarnih likova i njihovih priča, što im daje iznimnu filmsku snagu. I dok se bolsonaristička vizija u Brazilu sve više širi, ovaj film pripovijeda o dolasku novog društvenog poretka iz tzv. opasnih klasa brazilskog sluma, poručuje festivalski žiri u svom obrazloženju nagrade.


Subversive Festival je interdisciplinarna platforma unutar koje politička teorija i film pokušavaju poljuljati status quo, identificirati estetike otpora te njegovati radikalan pristup filmu, teoriji i praksi, uz zanimanje za potencijalne transformacije naše neoliberalne svakodnevice te uloga koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu.


Festival je pokrenut 2008. godine u povodu obilježavanja 40. obljetnice globalnih demonstracija 1968. godine, sastoji se od filmskog i teorijskog djela i jedan je od najvažnijih progresivnih festivala u regiji, poručuju organizatori.


Filmski dio festivala fokusiran je na filmove koji sadržajno i formalno inovativno problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe postkolonijalizma, a uključuje i natjecateljski program za igrani, dokumentarni i kratkometražni film u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade Wild Dreamer.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.