Hrvatski radio

Radio Rijeka

19. Matetićevi dani posvećeni 85. godišnjici rođenja Dušana Prašelja

10.04.2016.

16:01

Autor: Blanka Uzelac, Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnji „19. Matetićevi dani" posvećeni su 85-tom rodjendanu maestra Dušana Prašelja, utemeljitelja te vrijedne manifestacije koja od 1980-te godine, kada je obilježena stota godišnjica rođenja Ivana Matetića Ronjgova, promovira čakavsku riječ i istarsko-primorski glazbeni izričaj.

Matetićevi dani započinju 12. travnja, polaganjem cvijeća na grob Ivana Matetića Ronjgova.

14. travnja obilježit će se dan škole I. M. Ronjgova kada će učenicima ove riječke glazbene škole predavanje održati maestro Dušan Prašelj, a 15. travnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja s početkom u 19 sati održat će se koncert Glazbene škole I. M. Ronjgova s gostima iz Pule, Osijeka, Zagreba i Dubrovnika.

Središnja manifestacija Matetićevih dana je svečani koncert povodom 85. obljetnice rođenja maestra Dušana Prašelja koji će se održati u srijedu, 13. travnja u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Na koncertu će nastupiti Riječki komorni zbor Val, Ženski pjevački zbor Učka, Djevojački zbor Josip Kaplan, Muški pjevački zbor Srećko Kumar, mješoviti zborovi Matko Laginja, Jeka Primorja i Ronjgi, zbor Opere HNK I. pl. Zajca te solisti Slavko Sekulić, Igor Vlajnić i Alen Polić. Na koncertu će biti izvođene skladbe maestra Prašelja te skladbe drugih autora nadahnute istarsko-primorskim melosom.   

Evo što je maestro izjavio uoči koncerta: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.