Hrvatski radio

Radio Rijeka

24. Međunarodni festival malih scena: Kazalište se vraća kući

01.05.2017.

13:04

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

24. Međunarodni festival malih scena održat će se od 2. do 10. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. U organizaciji HKD Teatra i Grada Rijeke, selektor programa Bojan Munjin odabrao je devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Rusije i Litve.

Uz dobar apetit, imali smo i bogatu trpezu i odabrali najbolje, rekao je selektor Bojan Munjin, predstavljajući ovogodišnji program.

U Rijeci će se predstaviti Teatar &TD iz Zagreba s predstavom "Magic Evening" autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić i u režiji Anice Tomić; Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa Shakespearovim "Hamletom" u režiji Aleksandra Popovskog; Zagrebačko kazalište mladih s dramom "Hinkemann" Ernesta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice; Narodno pozorište u Beogradu s Čehovljevim "Ivanovom" u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Kazalište Okolo iz Moskve s Beckettovim "Svršetkom igre" redatelja Alekseja Levinskog; HNK u Zagrebu s Matišićevim "Ljudima od voska" u režiji Janusza Kica; Kazalište Moruzgva iz Zagreba s predstavom "Kako život" Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme; Vilnius City Theatre s "Galebom" A.P.Čehova u režiji Oskara Koršunovasa te Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada s Andrićevom "Na Drini ćuprija" u režiji Kokana Mladenovića.

Program će pratiti i izložba u Atriju HKD-a na Sušaku "Ivo Andrić- pisac i/ili diplomat" autorice Tatjane Korićanac, kustosice beogradskog Spomen muzeja Ive Andrića

Program je spoj velikih i malih predstava, epskih priča i malih ljudskih sudbina, starih rukopisa i modernog pogleda, rekao je Munjin, te istaknuo da se uz najbolje aktualne redatelje predstavljaju i vrhunski glumci, koje predvode Nebojša Glogovac, Ozren Grabarić i Ksenija Marinković. Moto selekcije je "Kazalište se vraća kući".

"Sve te priče su po mjeri kazališne kutije, a ona u Rijeci postaje mjera suvremenog svijeta", pojašnjava Munjin.

Umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić pozvao je publiku koja voli moderni, kao i onu koja voli klasični teatar, da se pridruži i uživa svih devet dana. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je Grad kao suorganizator ponosan da je Međunarodni festival malih scena prepoznat kao festival koji pridaje veliku pažnju kvaliteti i intrigantnosti predstava i gdje se u kratkom vremenu može vidjeti najbolje što je stvarano za male scene.

Pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar je rekao kako je ove godine iz gradskog proračuna za Festival izdvojena trećina više novca nego lani, što je naznaka oporavka budžeta.

24. MFMS podržavaju i Erste banka te Grand hotel Bonavia, koji je službena rezidencija Festivala. Predstave će se igrati na tri lokacije: HKD na Sušaku, Galerija Kortil i HNK Ivana pl. Zajca. Ulaznice, po cijeni od 100 kuna, u prodaji su na blagajni HKD-a na Sušaku.

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.