Hrvatski radio

Radio Rijeka

27. Međunarodni festival malih scena: devet predstava, uglavnom o obitelji

25.03.2022.

17:01

Autor: Hina

Prizor iz predstave "Hotel Zagorje"

Prizor iz predstave "Hotel Zagorje"

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Na programu 27. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, koji će se održati od 3. do 9. svibnja, bit će izvedeno devet predstava iz četiriju zemalja, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci.

"Riječka publika moći će vidjeti niz mladih glumaca koje ne poznaje, u predstavama mladih autora. Uvjeren sam da će oni obilježiti sljedećih 20 do 30 godina kazališne scene regije", naveo je izbornik i producent MFMS 2022 Jasen Boko. Vraćamo se intimnosti i izvorištima festivala malih scena, a prevladavajuća tema ovogodišnjih izabranih predstava je obitelj, rekao je Boko.


Na programu su predstave "U agoniji" Miroslava Krleže u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, "Enigmatske varijacije" Éric-Emmanuela Schmitta Talijanske drame riječkoga HNK, "Klinac" Mikea Bartletta u izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja.


Kazalište PlayDrama iz Splita i ZKM nastupit će s predstavom "Disanje" Olje Lozice, zagrebačko kazalište Gavella s "Hotelom Zagorje", autorskim projektom Anice Tomić i Jelene Kovačić, a HNK Split s predstavom "Obitelj" Dennisa Kellyja.


Iz Beograda stiže Jugoslovensko dramsko pozorište s predstavom Rumene Božarovske "Moj muž", a Atelje 212 izvest će predstavu "64" Tene Štivičić. Festival će zaključiti nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva s predstavom "Sjećaš li se Dolly Bell?" Abdulaha Sidrana


Većina predstava izvest će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Zbog očekivanog interesa publike, predstave "Disanje" i "Moj muž" odigrat će se u dvije izvedbe, a predstava Ateljea 212 bit će u HNK Ivana pl. Zajca. U festivalskom ocjenjivačkom sudu su glumice Marija Sekelez i Helena Buljan te dramaturg Željko Hubač.


Festival je utemeljio i vodio Nenad Šegvić. Njegovom smrću 2021. godine završeno je to razdoblje djelovanja festivala, a zbog pandemije dvije protekle godine festival nije održan. No, odlučeno je da se nastavi u dosadašnjem formatu.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da je MFMS u proteklih 26 godina postao respektabilna kulturna manifestacija. "Gotovo da nema značajnije predstave iz regije koja nije odigrana na riječkim scenama u sklopu festivala", rekao je. Istaknuo je da je Grad Rijeka uz festival od prvog dana te će tako i nastaviti.


Poslušajte kako su festival najavili producent Boko i umjetnička ravnateljica UO HKD Teatar MFMS Edita Karađole:

Ususret 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.