Hrvatski radio

Radio Rijeka

27. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci: od bunrakua do animirane daske za peglanje

02.11.2022.

15:20

Autor: Tatjana Sandalj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

27. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci trajat će od 3. do 12. studenog, a na programu je deset predstava kazališta iz Bugarske, Srbije i Hrvatske. Predstave će se odvijati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Dječjoj kući i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. 

Reviju 3. studenog svečano otvara predstava "Princ mora i princ zemlje" Državnog lutkarskog kazališta Plovdiv iz Bugarske. Izvedba će početi u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. 


Prema riječima ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalene Lupi Alvir, riječ je o predstavi nastaloj na osnovi starih japanskih priča u kojima se koriste i tradicionalne japanske bunraku lutke, a rađena je kada je Plovdiv bio Europska prijestolnica kulture 2019. godine. 


Lutke će se, kao i svake godine, pojavljivati u najrazličitijim oblicima, od raskošne bunraku princeze, preko klasičnih zijevalica do mikrofona, bubnja ili animirane daske za peglanje. 


Brojne predstave bavit će se ulogom važnosti glazbe u lutkarskim predstavama, pa je na programu nekoliko zanimljivih glazbenih lutkarskih formi u kojima je glazba jednako važna kao i lutke.


Osim gostiju iz Plovdiva stižu "Tri praščića" Zagrebačkog kazališta lutaka, "Velika tvornica riječi (Oscarova priča)" zagrebačkog Kazališta Mala scena, "Slonić Dištonić" Gradskog kazališta lutaka Split, "Pustolovine baruna Münchausena" Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, "Vjetar" Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca, "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih Novi Sad, "Vrlo gladna gusjenica" Kazališta lutaka Zadar, a riječki lutkari izvest će svježu premijeru "Pčelica Maja".


U pratećem programu je Tehnološki punk kabare "Brojim ovce" Tigar teatra, lutkarska radionica i igraonica, a vraća se i nagrada publike Domino. 


O 27. reviji lutkara u Rijeci Neva Funčić je u emisiji Tris razgovarala s ravnateljicom Lupi Alvir, poslušajte:

Magdalena Lupi Alvir o 27. Reviji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.