Hrvatski radio

Radio Rijeka

"55 kvadrata" - najbolja predstava 28. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka

10.05.2023.

00:24

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave 55 kvadrata

Prizor iz predstave 55 kvadrata

Foto: Milan Šabić / HNK Split

Predstava "55 kvadrata" Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita najbolja je predstava 28. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, odlučio je stručni sud. Prvi put u festivalskoj povijesti publika je nagradila dvije predstave. 

Publika je istom ocjenom – 4,67 – nagradila dvije predstave "Posljednje djevojčice" Kazališta Kosztolanyi Deszo iz Subotice i koprodukciju Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala "Tramvaj zvan čežnja". 


Najbolji redatelj festivala je Ivan Plazibat, a njegove dvije predstave, "55 kvadrata" i "Moj sin samo malo sporije hoda" Sarajevskog ratnog teatra nagrađene su sa još sedam nagrada. 


Najbolji glumac je Goran Marković iz Splita, najbolju epizodnu ulogu ostvarila je epizodu Jasna Diklić iz Sarajeva, a najbolji mladi glumci su Džana Džanić iz Sarajeva i Roko Sikavica iz Splita. Snežana Bogićević iz Sarajeva dobila je nagradu za najbolju glumicu/glumca festivala Mediteran koju dodjeljuje Novi list.


Najbolja glumica je Branka Katić, Blanche u predstavi "Tramvaj zvan čežnja", a za kolektivnu igru nagrađen je šesteročlani tim predstave "Posljednje djevojčice". 


Nagrađena je scenografkinja splitske predstave Tea Truta, oblikovatelj svjetla sarajevske predstave Nedim PejdahSelena Orb kostimografkinja predstave "Posljednje djevojčice" te Irena Popović Dragović autorica glazbe za istu predstavu.

 

U stručnom sudu bili su dramaturg i dramski pisac iz Zagreba Darko Lukić, redateljica iz Beograda Tatjana Mandić Rigonat i glumica iz Maribora Nataša Matjašec Rošker. Na riječkom festivalu publika je odgledala šest predstava iz Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


Poslušajte izjavu nagrađenog redatelja Ivana Plazibata i obrazloženja nagrada kako ih je pročitala koordinatorica festivala Višnja Višnjić Karković:

Ivan Plazibat o nagradama

28. MFMS, obrazloženja nagrada

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.