Hrvatski radio

Radio Rijeka

56. Goranovo proljeće: poezija u Lukovdolu

21.03.2019.

13:53

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Lukovdolu, rodnom mjestu tragično stradalog pjesnika Ivana Gorana Kovačića i ove je godine održana središnja svečanost pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Prvi put je uručena i nagrada za najbolju pjesničku zbirku, čija će se dodjela izmjenjivati s proglašenjem dobitnika Goranovog vijenca.

Predsjednik programskog odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar uvođenje nagrade za najbolju pjesničku zbirku ocjenjuje vrlo pozitivnom novinom jer za prozu postoji čitav niz nagrada, a knjige poezije, ponekad potpuno neopravdano, ostanu u sjeni. 

Prva dobitnica nove nagrade za pjesničku zbirku je "Mehanika peluda" Martina Vidaić koja ističe da je zbirka odmak od prvih dviju njenih knjiga pjesama jer središnji dio čine pjesme pisane iz perspektive raznih likova. 

U vrlo jakoj konkurenciji, ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike postao je autor rukopisa pjesama u prozi "Crveno prije sutona" Denis Ćosić koji je jako sretan nakon što je splasnula prvobitna nevjerica da je upravo on dobio nagradu u konkurenciji čak 54 rukopisa. 

Osim promjene koncepta Goranovog proljeća, postupno će se mijenjati i izgled Lukovdola. Na svečanosti je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić objavio da se radi projekt uređenja prostora u kojem je sada društveni dom, spomenik Goranu i muzej. Nadaju se, oplemenjivanjem prostora, Goranovo proljeće učiniti još boljim. 

U sklopu Goranovog proljeća večeras će u riječkom klubu Palach biti održan prigodni glazbeno-čitalački program  poezije. Poslušajte prilog:

Goranovo proljeće u Lukovdolu, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Prva dobitnica nagrade za pjesničku zbirku Martina Vidaić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Dobitnik nagrade za mlade pjesnike Denis Ćosić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.