Hrvatski radio

Radio Rijeka

"6 metara" - premijera filma, promocija albuma i izložba multitalentiranog Vedrana Ružića

21.04.2022.

11:07

Autor: Radio Rijeka

Vedran Ružić

Vedran Ružić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Vedran Ružić, liburnijski glazbenik i vizualni umjetnik, danas predstavlja svoj multimedijalni projekt "6 metara" koji čine solo album, konceptualni film te serija instalacija i crteža. 

Premijera kratkometražnog filma "6 metara" i promocija istoimenog albuma održat će se 21. travnja 2022. godine u 18 sati u Art-kinu. Iste večeri, nakon kratke šetnje do Galerije Juraj Klović (Verdijeva 19b), Ružić će otvoriti i prateću izložbu.


Nakon prošlogodišnjih izložbi radova inspiriranih zatvaranjem, zabranama i pandemijskim mjerama naziva "Forbidden Melody“, Ružić se ponovno bavi aktualnim problemom, ovoga puta skorim rušenjem obiteljskog doma radi izgradnje autoceste. 


Naime, izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća njegove obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nepodnošljiv. Kao sudionik navedenoga, uz svoju obitelj, susjede i ostale, ovim projektom želi prikazati (ne)bitnost tih ljudi u očima institucija.


Među radovima koje će prikazati na izložbi Ružić ističe "Crteže žalbi" u kojima je crtao scene građevinskih radova preko brojnih žalbi građana upućenih nadležnim institucijama vezanih uz buku, smrad, zagađenje te ekološki i društveni aspekt utjecaja širenja ceste na stanovništvo i prirodu. 


Eksperimentalni film, koji će po prvi puta prikazati u Rijeci, prati obitelj koja nakon dugogodišnje neizvjesnosti zbog izgradnje nove trake brze ceste uskoro seli iz svog doma koji se nalazi na 6 metara od postojeće ceste. Za snimanje je zaslužan Jan Mastrović, montažu Sanjin Stanić, a u redateljskoj se ulozi okušao upravo Ružić. 


Svoj prvi solo album koji će također predstaviti danas, a izdaje ga nakon 4 albuma snimljena u kombinaciji jazz tria ili kvarteta, Ružić emotivno opisuje: 

Na albumu „6 metara“ do srži sam ogolio muziku; ostala je samo snažna konstrukcija, poput zidova kuće iz koje će se moja obitelj uskoro iseliti, s bass gitarom i kontrabasom u glavnoj ulozi. Rame uz rame, pri stvaranju albuma, ali i životno, stoji i moj brat Zvjezdan u ulozi producenta, a skriveni akter cijele priče je studio "Highway" koji se, kao i obiteljska kuća, našao na trasi nove trake autoputa i odbrojava dane do rušenja, pa ovaj album predstavlja i posljednji uradak snimljen u njemu.

Vedran Ružić

Ulaznice za premijeru u Art-kinu Croatia po cijeni od 25 kuna mogu se nabaviti na blagajni ili online putem servisa ulaznice.hr, a ulaz u Galeriju Juraj Klović je slobodan. 


Poslušajte izjavu samog umjetnika:

Vedran Ružić o projektu "6 metara":

6 metara

6 metara

Foto: Vedran Ružić / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.