Hrvatski radio

Radio Rijeka

A sad nešto sasvim drugačije: predstava "Trnoružica - elektro bajka"

01.05.2023.

18:30

Autor: Tatjana Sandalj

Trnoružica - elektro bajka

Trnoružica - elektro bajka

Foto: - / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Odlučite li se pogledati najnoviju interpretaciju poznate bajke o Uspavanoj ljepotici u šumi, produkciju Gradskog kazališta lutaka Rijeka, slobodno zaboravite skoro sve što ste do sada znali o Trnoružici. Naročito ako ste učili samo od Disneya. 

Trnoružica - elektro bajka

Trnoružica - elektro bajka

Foto: - / Grdasko kazalište lutaka Rijeka

Jer trebat će vam samo osnove da biste, zajedno sa svojim mališanima, lakše prepoznavali likove. Naime, autor koncepta i redatelj Matteo Spiazzi motive je tražio u prvim zapisima bajke o Uspavanoj ljepotici koja se prenosila usmenom predajom, znači u tekstovima Gianbattiste Basilea i Charlesa Perraulta


Majstor teatra objekata i commedia dell'arte iskoristio je elemente oba kazališta da bi nastala ova priča: Nikola dolazi u bakinu kuću da bi raščistio njene stvari nakon što je preminula. Njemu ništa bakino ne treba, sve su mu te stare stvari smiješne. I onda se dogodi čarolija, bakine stvari oživi struja i one ispričaju priču o njenom životu. Na kraju, stare stvari za Nikolu sada imaju sasvim drugačije značenje. Naučio je ponešto o životu, ljubavi i trajanju.


U ovoj predstavi doznali smo što se događa nakon one čuvene "i živjeli su zauvijek sretni i veseli". I to uz pomoć telefona, žarulje, usisavača, brijaćeg i foto aparata, svjetiljki... predmeta svakodnevne upotrebe što su dizajnirani 60-ih i 70-ih godina dvadesetog stoljeća i kojima je predstava dala sasvim novi život.

Mene zanima tražit nove stvari u kazalištu. Pomicat granice. Zanima me kako iznenadit gledatelja. Htio bih pokrenuti publiku, da kažu: Vau! Želim to ići vidjeti!

Tilen Kožamelj

Kvalitetnog partnera za to istraživanje u kazalištu redatelj je imao u glumcu lutkaru Tilenu Kožamelju. Zajedno su likovima dodali karaktere, a rezultat je predstava koja, zahvaljujući Tilenovoj koncentraciji i vještini, protječe u jednom dahu.


Kako za značenje, tako je i za ukupni dojam važna električna energija, pa nije čudno da su predstavu posvetili izumitelju Nikoli Tesli. Ali vrijedi reći da su Spiazzi i Sanjin Seršić oblikovanjem svjetla te skladatelj Josip Maršić glazbom i oblikovanjem zvuka upotpunili kvalitetu doživljaja.


Predstavu su namijenili publici 5+ iako ni mlađi, uz kvalitetnu pripremu, ne bi trebali imati problema pratiti priču. Sigurno je da odraslima u pratnji neće biti dosadno, a mogli bi se i dobro zabaviti "čitajući" metafore.


Poslušajte kako o predstavi govori Kožamelj:

Tilen Kožamelj: Želim pomicati granice u kazalištu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.