Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akademija primijenjenih umjetnosti obilježila svoj dan

06.12.2016.

14:14

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na dan sv. Nikole Dan je riječke Akademije za primijenjenu umjetnost. Svake godine, u još uvijek neformalnoj galeriji, studenti i profesori predstavljaju raznovrstan program koji se dosad uglavnom odnosio na radove nastavnika i studenata.

Njihovi su radovi nastali direktno na nastavi, kao i na brojnim projektima i izvannastavnim aktivnostima. "Ove godine, a i idućih nekoliko godina, želja nam je još malo proširiti djelatnost naše galerije. Stoga smo za ovaj Dan Akademije odabrali prikazati mali dio umjetničkog djelovanja konceptualnog umjetnika Mangelosa koji je prvi u nizu umjetnika koje ćemo prikazati u našoj galeriji, a živući umjetnici će održati i predavanja o svojem radu. Na taj način želimo obogatiti prostor edukacije u području likovno-vizualne umjetnosti i sada kazališne umjetnosti te pobuditi interese kod naših studenata, ali i kod svih građana i posjetitelja izložbi", kaže dekanica Letricija Linardić.

Autor izložbe je docent Damir Stojnić, prodekan za umjetničko-znanstvenu djelatnost. "Izabrao sam Dimitrija Bašićevića Mangelosa zbog toga što je bio jedan od suosnivača legendarne grupe Gorgona kojoj su pripadali i Ivan Kožarić, Josip Vaništa, Đuro Seder, Julije Knifer, sve doajeni hrvatske suvremene umjetnosti, a nekako je on ostao potisnut, vjerojatno zato što mu je jedan od roditelja bio srpskog podrijetla, a drugi Hrvat iz Vojvodine, i onda sigurno nije bio podoban kroz cijeli jedan period da se o njemu priča s jednakim uvažavanjem kao o ostalima", rekao je Stojnić.

Na svečanosti povodom Dana Akademije su nastupili i studenti kazališne umjetnosti s isječcima iz već igranog "Cabareta Brecht", a izložba ostaje otvorena do 15. prosinca. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.