Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akademski zbor zagrebačkog sveučilišta na turneji u Rijeci i na otoku Krku

01.10.2019.

17:12

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Marina Jurković (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Marina Jurković (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ususret 10. obljetnici postojanja, Akademski zbor Filozofskog fakulteta "Concordia discors" iz Zagreba organizirao je turneju u Rijeci i na otoku Krku, u sklopu koje je održao dva koncerta. Osnovan je 2010. godine, a osnivaju ga prof. Tihana Petrović Leš i Jurica Bošković kao umjetnički voditelj.

Naziv zbora - u prijevodu, Suglasje nesuglasja - odabran je kako bi pokazao da mnogi smjerovi "najmnogoljudnijeg" fakulteta zagrebačkog sveučilišta mogu složno surađivati i skladno zvučati upravo u ovome pjevačkom zboru.

Javnosti je poznat kao finalist prve sezone HRT-ova showa "Do posljednjeg zbora", a nakon toga ostvario je brojne nastupe i gostovanja. Kvalitetu zbora potvrđuje činjenica da je zbor na mnogim međunarodnim natjecanjima ostvario vrhunske rezultate, u pravilu osvajajući prve nagrade stručnih žirija (Barcelona, Venecija, Prag, Krakow i dr.). Zbor je poseban i po tome što ga vode čak tri umjetnička voditelja: magistri glazbe Vinko Karmelić i Marina Jurković te Lobel Filipić.

Pored samostalnih koncerata i manjih nastupa na matičnom fakultetu, zbor nastoji osmisliti koncertne programe koji okupljaju ljubitelje zborske glazbe unutar Sveučilišta: tako je 2011. godine, na inicijativu Marine Jurković, zbor organizirao prvi susret pjevačkih zborova fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - danas Universitas cantat, smotru koja okuplja 19 zborova fakulteta u Zagrebu.

Marina Jurković, Riječanka i Krčanka, bila je gost u našem studiju:

Marina Jurković i "Concordia discors", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.