Hrvatski radio

Radio Rijeka

Aldo Paquola: Nisam još bacio koplje u trnje!

20.11.2019.

10:41

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U riječkom Art-kinu sinoć je Aldu Paquoli svečano uručena nagrada za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara. U prigodnoj filmskoj večeri prikazani su Paquolin autorski film "Automati želja" te film Marca Ferrerija "Veliko žderanje".

Filmsku svečanost u Art Kinu u čast Aldu Paquoli organizirali su Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatski državni arhiv i rimski Institut Luce - Cinecittà.

Pred dvjestotinjak poštivatelja Paquolina pera, prvo je u 19 sati prikazan Paquolin kratkometražni eksperimentalni autorski film "Automati želja" iz 1979.godine. Potom je u 20 sati prikazana filmska poslastica po izboru samog kritičara - "Veliko žderanje" talijanskog redatelja Marca Ferrerija iz 1973. godine.

Scene iz kuhinje povezuju oba filma, najavio je Paquola, te istaknuo kako nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara "Vladimir Vuković" za životno djelo doživljava kao poticaj za daljnji rad. "Kako za pisanje, tako i za snimanje novih filmova, s mladom ekipom i digitalnom tehnikom. Pokušat ću snimiti ono što prije nisam mogao ni stigao, a teme su iste one koje su me zanimale i prije četrdeset godina: Šimićeva pjesma "Smrt i ja", Kućni poslovi fantoma opere te intrigantni Gabriele D'Annunzio. Nešto od toga ću uspjeti, nešto vjerovatno ne, ali nisam bacio koplje u trnje!", poručio je Paquola. Poslušajte:

Aldo Paquola: Nisam bacio koplje u trnje, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.