Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Aleksandra Zec" gostuje na umjetničkom festivalu u Italiji

20.07.2016.

08:30

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstava "Aleksandra Zec" u produkciji riječkoga "HKD Teatra" večeras gostuje u talijanskome gradu Cividale del Friuli, na 25. izdanju festivala "Mittelfest" koji se održava u više otvorenih i zatvorenih gradskih prostora.

Nagrađivani autorski projekt Olivera Frljića Aleksandra Zec večeras u 20 sati izvodi se na Mittelfestu u talijanskome gradu Cividale del Friuli, na sceni Teatra Ristori. Riječ je o uglednome festivalu proze, glazbe, plesa i teatra, osnovanome 1991. godine. Ovogodišnja je tematska okosnica Zemlja…a na obzoru vatre!

Ta je tema dio trilogije selektora Franca Calabretta - 2015. tema je bila Vode, a sljedeće godine bit će Zrak. Na taj način želi naglasiti odnos prema zemlji, odnosno ovome teritoriju, na pregled prirodnih resursa, ali i na originalnu lingvističku strukturu. Festival traje od 16. do 24. srpnja 2016., a izvodi se na nekoliko otvorenih i zatvorenih scena od grada Cividale del Friuli do Udina.

Predstava Aleksandra Zec posvećena je svoj djeci žrtvama rata i nikoga ne optužuje, već u bolnome grču svačiju savjest tjera u plač. Nastala je u spomen na 12-godišnju djevojčicu ubijenu u Zagrebu krajem 1991. godine. Igraju Ivana RoščićJelena LopatićTanja SmojeDamir OrlićNikola NedićJurica Marčec i djevojčice Morana MladićJana MileusnićLucia Filičić i Nina Batinić. Dramaturg je Marin Blažević, scenografkinja Ljerka Hribar, kostime je osmislila Sandra Dekanić, a svjetlo oblikovao Dalibor Fugošić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.