Hrvatski radio

Radio Rijeka

Almodovarov film "Tuga i slava" - sjajan, jedinstven, odlično režiran

05.12.2019.

13:39

Autor: Blanka Uzelac

Antonio Banderas s nagradom osvojenom u Cannesu baš za ovu ulogu (Foto: Marechal Aurore / ABACA / Pixsell)

Antonio Banderas s nagradom osvojenom u Cannesu baš za ovu ulogu (Foto: Marechal Aurore / ABACA / Pixsell)

Foto: - / -

Rijetko mi se događa da nakon gledanja filma nemam niti jedne primjedbe. Gledajući novi Almodovarov film "Tuga i slava", iz minute u minutu nisam mogla vjerovati da postoji savršenstvo u kinematografiji.

Uopće ne znam koliko traje, niti mi je to bilo bitno. Uživala sam od prve do zadnje minute, bez da sam trepnula. Trepnula nisam čak ni kada su mi oči zasuzile, od bojazni da ne propustim ni sekundu ovog remek-djela svjetski poznatog i cijenjenog španjolskog umjetnika.

"Tuga i slava / Dolor y Gloria", 2019., Španjolska; Redatelj i scenarist: Pedro Almodovar; Gluma: Antonio BanderasPenelope Cruz

Film "Tuga i slava" nastao je u 70-oj godini života Pedra Almodovara. Scenarij se lagano naslanja na njegov životopis, iako ne u potpunosti. To i ne čudi budući da u filmu objašnjava da mu je želja stvarati pod pseudonimom kako se neki događaji iz njegovog života ne bi povezivali s filmom, odnosno scenarijem. 

Nadam se da nisam u pravu kada imam osjećaj da je ovo zadnji Almodovarov film, iz čiste sebičnosti, s obzirom da želim još uživati u njegovim budućim ostvarenjima. 

Vratit ću se na trenutak na moje razmišljanje prije gledanja filma. Namjerno se o bilo kojem filmu ne želim informirati prije, jer ga želim gledati neopterećena bilo kojom pojedinošću. Znala sam jedino da glume Antonio Banderas i Penelope Cruz. Za Banderasa mi je bilo jako drago jer smatram da pripada upravo španjolskoj kinematografiji, bez obzira na njegov dugogodišnji izlet u Hollywood. Za Cruz sam smatrala da je trebala izostati iz glumačke postave, iako je Almodovarova miljenica.

No, već u prvoj sceni, nakon predivne kolorističke uvodne špice, a film je cijeli protkan jarkim bojama po čemu su Almodovarovi filmovi posebni, Cruz me osvojila pojavom i glumom i nije me razočarala niti u jednom trenutku.

Banderas? Savršen! Ovo mu je definitivno najkvalitetnija uloga u životu! Cijelim tijelom, od stopala do frizure, Banderas briljira glumeći redatelja, usuđujem se primijetiti. Ako je Almodovar i imao neke primjedbe na Banderasovu glumu, aludiram na scenarij u filmu, apsolutno može biti zadovoljan što je za ovaj film odabrao upravo njega, a to zadovoljstvo je i sam potvrdio, opet u samom scenariju. 

Film prati malenog dječaka Salvadora i njegovu majku kako se probijaju kroz život u apsolutnom siromaštvu. Zahvaljujući talentu i želji za učenjem, mali Salvador izrasta u cijenjenog pisca i redatelja koji u poznim godinama, opterećen brojnim bolestima, vraća svoju slavu zbog filma "Sabor", snimljenog prije 32 godine. Uz to, još su neki trenuci i osobe iz prošlosti koje mu dolaze pred oči, u mislima ili doslovno...

Ako je "Tuga i slava" zadnji Almodovarov film, njime je doživio svoj redateljski i scenaristički vrhunac, ne umanjujući kvalitetu njegovih prijašnjih ostvarenja.

"Tuga i slava" je sjajan, jedinstven film, perfektno režiran, protkan originalnim scenarijem i odličnim ulogama. Gledatelju može predstavljati čisti užitak i probuditi brojne emocije, a zadnjom ga scenom prikovati za sjedalo, dok ne dođe do daha. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.