Hrvatski radio

Radio Rijeka

Američka i hrvatska premijera Barićevog filma uoči Oscara

09.02.2021.

11:56

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Ilustracija: isječak iz filma / Dalibor Barić / Art-kino Croatia

Ilustracija: isječak iz filma / Dalibor Barić / Art-kino Croatia

Foto: - / -

Dugometražni eksperimentalno-animirani film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, koji se upravo razmatra za nominacije ovogodišnjeg Oscara, imat će u petak 12. veljače online premijeru simultano u Hrvatskoj i SAD-u. Riječka premijerna adresa je Art-kino Croatia.

Premijera filma u riječkom Art-kinu je u petak 12. veljače u 20 sati, uz gostovanje glumice Ane Vilenice, a repriza filma zakazana je za ponedjeljak 15. veljače u 18 sati.

Online premijera održat će se putem virtualnog kina Laemmle koji je inače rezerviran samo za gledatelje iz SAD-a, no ovaj put servisu će se moći pristupiti i iz Hrvatske. Poveznica za stream bit će objavljena na službenoj stranici Laemmlea te na Facebook stranici Barićevog filma.

Isti dan film će imati kinopremijere u Zagrebu u Kinu Metropolis) i Rijeci u Art-kinu Croatia, nakon čega slijede redovne projekcije u nezavisnim kinima diljem zemlje, od Osijeka do Pule i Dubrovnika, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. 

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu. Glasove likovima dali su Rakan RushaidatAna VilenicaFrano MaškovićNikša MarinovićMario KovačŽeljka VeverecBoris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić.

"Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma. 

Film je već nominiran za najbolji međunarodni dugometražni animirani film za nagradu Satellite koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija.

Radnja prati Martina, čovjeka koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu, zajedno s umjetnicom Sarom s kojom se pridružuje revolucionarnoj komuni na selu, kratki je opis filma nastalog u produkciji zagrebačkog Kaosa.

Riječ je o animirano-eksperimentalnom dugometražnom filmu u kojem se, kažu kritičari, vizualno nadahnuto isprepliću tehnike kolaža i found footagea, solarizacije i rotoskopije, neiscrpnih kombinacija slike i značenja sa svjetovima Godarda i Robbea-GrilletaTarkovskog i CronenbergaRaya Bradburyja i Ursule K. Le Guin, a kojeg, da bi se svo bogatstvo vizualnih podražaja doživjelo u punini, treba obavezno vidjeti na velikom platnu.

Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.