Hrvatski radio

Radio Rijeka

'Ana Karenjina' ponovno na sceni HNK Zajca

18.12.2012.

18:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od najvećih baletnih uspješnica riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Ana Karenjina Rodiona Ščedrina, u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića, vraća se na Zajčevu scenu izvedbama u utorak i srijedu 18. i 19. prosinca.

U glavnim ulogama Ane i Vronskog po prvi put zajedno nastupaju Cristina Lukanec i Ronald Savković, kojeg je kritika za tu ulogu usporedila svelikim Nurejevim. Kiti pleše Paula Rus, a Levina Dmitri Andrejčuk.

U ulozi Karenjina nastupa Andrej Köteles, Betsi je Oxana Brandibura, u ulozi grofice Vronske nastupit će  Sabina Vukman. Uz ansambl riječkog Baleta, u predstavi sudjeluju i polaznici Škole za klasični balet u Rijeci i članice Plesne udruge Dance studio. Scenograf predstave je Dalibor Laginja, kostimografkinja Dženisa Pecotić, a dizajner svjetla Deni Šesnić.

Rodion Ščedrin ovaj je balet, prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, pisao za Maju Plisetskaju, jednu od najvećih plesnih umjetnica prošlog stoljeća. Iznimno uspješna hrvatska praizvedba baleta Ana Karenjina, održana 12. studenog 2008. godine, izazvala je oduševljenje publike i izvrsne kritike. Predstave počinju u 19:30 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.