Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ana Tomović: "Jesenja sonata" opsegom je malen, ali po temi velik tekst

05.01.2017.

13:03

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ana Tomović srpska je redateljica koja ovih dana režira kultnu "Jesenju sonatu" u riječkome HNK-u Ivana pl. Zajca. Premijerna izvedba bit će u četvrtak 12. siječnja na maloj sceni, odnosno s publikom na pozornici.

Srpska redateljica Ana Tomović dosad je režirala komade velikih pisaca i svojim je predstavama hrabro otvorila neka od najbolnijih pitanja ljudske duše. Tako je i u ovoj predstavi, koja je najviše poznata po filmu genijalnoga švedskog autora i redatelja Ingmara Bergmana, u kojem su glavne uloge nosile Ingrid Bergman i Liv Ullman.

"Ovaj tekst je mali u formi jer je Bergman volio pisati za samo par likova i u jednoj prostoriji, ali on je zaista veliki po svojoj temi i po temama koje generalno otvara i izuzetno težak i za režiju i za glumce, izuzetno zahtjevan i uzbudljiv, neočekivan i neuhvatljiv", govori Tomović.

"To je ono što me sve vrijeme drži na jednom dobrom umjetničkom nivou tijekom cijelog trajanja ovoga procesa koji je za mene zaista bio božanstven, prije svega zbog fenomenalne ekipe, fenomenalnih glumaca, tog gostoprimstva riječkog, kazalište koje je takvo kakvo je nadaleko poznato i čije su predstave zaista izvanredne, atmosfere koja tamo vlada, ali i atmosfere koje smo mi u nekim našim malim uvjetima uspjeli stvoriti i održati", kaže redateljica Ana Tomović.

Poslušajte o čemu su još razgovarale Ana Tomović i Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.