Hrvatski radio

Radio Rijeka

Anamarija Knego Vidović: Od flaute do opernoga pjevanja

07.02.2017.

16:47

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Anamarija Knego Vidović solistica je HNK-a Ivana pl. Zajca, sopranistica prelijepoga glasa, tečnoga zapjeva, snažne emotivne topline, skromna, na putanji ka zvijezdama opernoga neba. Riječku publiku nedavno je oduševila još jednom sjajnom interpretacijom.

To je uloga Desdemone, koju je Anamarija Knego Vidović tumačila u Verdijevoj operi Otello, koja je u režiji Marina Blaževića nedavno premijerno izvedena na riječkoj kazališnoj sceni. U glazbu je Anamarija zaljubljena od malih nogu. "U osnovnoj školi sam prvo željela svirati flautu, pa me je mama upisala u muzičku školu. I sve je bilo super dok nisam krenula u srednju školu, kada sam imala osjećaj da mi nešto u sviranju nedostaje, da mi treba još nešto, da se putem flaute ne mogu u potpunosti izraziti", govori operna solistica.

Nastavlja da joj je 2000. godine umro nono, za kojega je bila jako vezana. Išla je na državno natjecanje i profesorica flaute Ivana Zobunđija rekla joj je da zatvori oči i svira za svoga nonića. Tako je i učinila, pred kraj otvorila oči i shvatila da svira publici okrenuta leđima, licem prema pijanistici. "Poslije su mi rekli da sam se tijekom svirke okretala, plesala, ali ja uopće toga nisam bila svjesna dok sam svirala", prisjeća se Anamarija i dodaje da zbog toga nije dobila prvu, nego drugu nagradu.

Tada je shvatila da mora tražiti neki drugi glazbeni izraz, pa je krenula na pjevanje. "Kod profesorice Togunjac sam dugo odrastala, bio je to dugotrajan proces jer sam bila zaigrana, a na Akademiju sam krenula i s flautom i s pjevanjem jer se nisam mogla odlučiti", govori mlada pjevačica. Pjevanje je prevagnulo "onog trenutka kada sam došla u kazalište, kada sam počela volontirati u opernom zboru, kad sam izašla na scenu, kada sam čula orkestar, soliste, kada sam vidjela kostime…"

Shvatila je da je pjevanje, opera žanr u kojem se može izraziti i danas uživa u svome poslu. Poslušajte o čemu su još razgovarale sopranistica Anamarija Knego Vidović i Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.