Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ivo Andrić u Mošćeničkoj Dragi

10.12.2021.

14:17

Autor: Albert Petrović

spomen- ploča nobelovcu Ivi Andriću

spomen- ploča nobelovcu Ivi Andriću

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Na današnji dan prije šezdeset godina, Ivo Andrić je u Stockholmu primio Nobelovu nagradu za književnost pa je tim povodom danas na plaži Sipar u Mošćeničkoj Dragi otkrivena spomen- ploča velikanu koji je od 1956. do 1959. godine ljeta provodio u tamošnjim vilama.

Otkrivanje spomen- ploče Ivi Andriću u Mošćeničkoj Dragi

Otkrivanje spomen- ploče Ivi Andriću u Mošćeničkoj Dragi

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Iz Andrićevih bilješki da se iščitati da je Ivo volio more, osjećao se izuzetno dobro u Mošćeničkoj Dragi te da je bio počašćen što je bio tamo s brojnim drugim cijenjenim europskim književnicima. U Mošćeničkoj Dragi družio se s bliskim prijateljem Aleksandrom Vučom, a bili su tamo na ljetovanju i književnica Desanka Maksimović, operna pjevačica Biserka Cvejić, građanin Moščeničke Drage te klasični filolog i profesor Ivan Ivančić, kao i mnogi drugi.

inicijatorica projekta Višnja Višnjić Karković

 Uz načelnika općine Riccarda Staraja, svečanosti je nazočila i inicijatorica projekta Višnja Višnjić Karković koja je istaknula da je Mošćenička Draga tada bila svojevrsno ljetovalište intelektualaca u čijem je društvu uživao i Andrić. 


Poslušajte cijeli razgovor:

prije 60 godina Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.