Hrvatski radio

Radio Rijeka

Anoreksija i pretilost očima kiparice

01.07.2013.

16:27

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj loži u Kastvu otvorena je izložba koja prikazuje ekstremne oblike tijela – anoreksiju i pretilost. Organizatori Kastafskog kulturnog leta pronašli su novu lokaciju za izložbene aktivnosti nakon što su izbačeni iz Galerije sv. Trojice.

Mlada zagrebačka umjetnica Jelena Azinović u Kastvu se predstavlja izložbom Uokviravanje kanona – ekstremni oblici tijela. Radi se o kipovima pretile i anoreksične žene, dvije skulpture koje potenciraju grotesknost što se prelijeva u propitkivanje ozbiljnog problema današnjice. Može se pretpostaviti i da se radi o istoj osobi, a u tom slučaju rad tematizira upravo fenomen anoreksije: jedna osoba odnosno skulptura ogleda se sama u sebe (drugu skulpturu) – anoreksična osoba sebe vidi pretilom.

Kastafsko kulturno leto nastavilo je s izložbenim programom, ali na drugoj lokaciji, nakon što je prije desetak dana došlo do sukoba s kastavskim župnikom Franjom Jurčevićem. Izložbu Jelene Azinović možete razgledati do nedjelje 7. srpnja, svaki dan od 17 do 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.